79: Doc Ralf Sundberg – Kolesterol, blodtryck, kostråd och forskningsfusk

Legendariskt! Läkare och docent Ralf Sundberg är inte bara enormt kunnig, utan modig, underhållande och ärlig. Han ger oss i detta avsnitt många sanningar om allt från matens innehåll av salt, kolhydrater och fett, till övervikt, diabetes och högt blodtryck.

Vi gräver också lite djupare i temat kolesterol och pratar om kostråd från Livsmedelsverket, läkares påverkan från industrin och om forskning.

Ralf Sundberg har en lång och gedigen karriär bakom sig, som läkare och forskare, och han har varit verksam vid framstående universitet.

Vi pratar om Ralfs personliga hälsoresa, vi pratar vikt, fettförbränning och fettinlagring; vi pratar blodtryck, det metabola syndromet, och inte minst pratar vi om kolesterolet, kolesterolvärden och alla myter kring dessa.

Här lär du dig om vad blodtrycket har för betydelse och vad det är som verkligen påverkar blodtrycket. Du får en läkares ärliga (!) kostråd, sanningen om kolesterolsänkande statiner och mycket annat!

Ett riktigt ”måste-lyssna-på-avsnitt”. Och ett som bör spridas till allmänheten, läkare och politiker!

Här har du 1,5 h att lyssna på i bilen, på bussen eller på promenaden!

Ps. Föreläsningen Ralf nämner hittar du här

Så här gör du:

Lyssna på din dator

 1. Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast)
 2. Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din iPhone

 1. Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
 2. Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din android:

 1. Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
 2. Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:http://4health.se/category/podcast/feed

Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.

Play
Det här inlägget postades i podcast och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar till 79: Doc Ralf Sundberg – Kolesterol, blodtryck, kostråd och forskningsfusk

 1. Tack Anna för ett fantastiskt avsnitt. Han är verkligen bra att lyssna på. Tusen tack också för allt du delar med dig till alla.

 2. Pingback: Skidsemester, mat och socker – Leva Hela Livet!

 3. Petra skriver:

  Den funkar inte att lyssna på för mig..

 4. Ann skriver:

  Jag har nyss hittat till a-cast och en helt ny värld har öppnat sig för mig. Fann din dina podcast och lyssnar ivrigt. I synnerhet detta avsnitt gillade jag, vilken intressant människa! Får mig att vilja ta upp mina betablockerare med min läkare eftersom jag fått en trist korv runt midjan – tror att den till viss del beror på tabletterna. Än en gång – tack för en fin podd.

 5. monica skriver:

  Är sååå tacksam för få kunskaper som jag verkligen törs ta till mig. Inget svammel. Salt, blodtrycket, sköldkörteln och kolesterolet , vikten är det jag behöver lära mig om. Tack Ralf!

 6. Anders Andersson skriver:

  Otroligt intressant. Speciellt om hur sammanhangen mellan läkemedelsindustrin, läkartidningen och nyblivna studenter på läkarutbildningar. Hans bok ska jag köpa.
  Hälsningar Anders Andersson

 7. Pingback: Kolesterol – på gott eller ont? – Morotsliv

 8. Pingback: Anna Sparre: Doc Ralf Sundberg – Kolesterol, blodtryck, kostråd och forskningsfusk | Jin Shin Jyutsu Sverige

 9. Pingback: Högre LDL (ont kolesterol) – BÄTTRE hälsa! | 4Health.se by Anna Sparre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>