83: Karl Hultén – Autommunitet och autoimmun kost!

Autoimmunitet! En riktig folksjukdom som drabbar många, och som du kanske till och med har utan att veta om det. Har du oförklarliga symtom som inte den offentliga vården hittar ett svar på? Lyssna här!

Visste du att nästan var tionde person har en diagnostiserad autoimmun sjukdom? Och att mörkertalet antagligen är mycket större?

Även om autoimmunitet är en stor grupp med olika sjukdomar, såsom Hashimotos (sköldkörtelproblem), MS, tarmsjukdomar osv (listan kan göras lång), så är mekanismen bakom sjukdomarna den samma.

I det här avsnittet får du både en förklaring på vad det är och vilka symtom du ska vara uppmärksam på; men också hur du med kost och livsstil kan bli frisk eller symtomfri från besvären.

Karl Hultén kan sina saker, och här blandar vi förklaringar från forskning och vetenskap med Karls erfarenhet från klienter, och hans personliga berättelse och resa med autoimmun sjukdom.

Du får både grunderna och detaljerna i en autoimmun kost (autoimmune protocol / AIP), mekanismen i kroppen, och vilka andra faktorer som spelar in. Du får höra om den senaste forskningen och kopplingen mellan autoimmunitet och tarmhälsa.

Ett avsnitt som du inte får missa!

Här har du hela 1,5 h att lyssna på i bilen, på bussen eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

 1. Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast)
 2. Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din iPhone

 1. Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
 2. Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din android:

 1. Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
 2. Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:http://4health.se/category/podcast/feed

Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.

Play
Det här inlägget postades i podcast och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

7 svar till 83: Karl Hultén – Autommunitet och autoimmun kost!

 1. Malin skriver:

  Mycket intressant avsnitt idag! Alltid väldigt bra intervjuer!
  Jag har en autoimmunsjukdom , nedsatt sköldkörtelfunktion och antikroppar mot denna. Hur ska man börja utesluta kost när symptomen inte är tydliga och man kan tidigast mäta TSH var sjätte vecka och en läkare som tycker det räcker att mäta en gång/år? Några tips? :)
  Jag äter paleokost, dock har jag inte testat utesluta kålväxter bara minskat, äter uppkokat, inte heller testat utesluta nattskuggeväxter såsom tomat och paprika. Ett undantag från Paleo är att jag groddar mungbönor. I övrigt tycker jag att jag lever rätt, fokus på artegen föda, tillagat från kunden. Stöttar med kosttillskott såsom kelp, selen, B-vitamin komplex, probiotika mm, mm.

  Förtvivlad för att vara tvungen att inta levaxin när jag tycker jag gör alla rätt. :)
  Tacksam för svar Malin

 2. MariaF skriver:

  Jättebra avsnitt! Och jo, jag insjuknade nog i autoimmun sjukdom medan jag lyssnade… :)
  Det jag slås av i dina intervjuer är att de tillåts dra åt lite olika håll. De två senaste intervjuavsnitten är väldigt bra exempel på detta med Peter W som rekommenderade ganska mycket tillskott och Karl H som generellt avråder (även om han sa att han rekommenderar det i vissa fall). Ett annat bra exempel är dietisten Sofia A som också var lite längre ifrån det jag uppfattar att du själv förespråkar. Jag gillar att du tillåter lite olika vinklingar för det gör ämnena än mer intressanta och jag måste tänka till och fundera över vad JAG egentligen tycker och tror.
  (Tyvärr har jag alldeles misslyckats med att få iväg recensionerna i iTunes trots att jag försökt flera gånger. )

 3. Annica Nillson skriver:

  Detta va ett perfekt sällskap i bilen och massa kunskap trillade på plats!! Tack Anna för all bra info du kommer med!!
  Kommer garanterat lyssna snart igen m penna i högsta hugg :)

 4. Kerstin 77DH skriver:

  Mycket intressant!! Bytte till Paleo sedan lag lyssnat på Karl Hultén på Nyhetsmorgon. Därför var det extra mycket värt att få ta del av mer av hans kunskap, tack!:)).

 5. Ny livskraft skriver:

  Vilket bra avsnitt! Detta fick mig att ta ett beslut om förändring, nu skall jag äta mig fri från min dagliga dos levaxin!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>