94: Mia Lundin – Är det hypotyreos eller binjureutmattning?

Sköldkörteln och binjurarna pratar vi med Mia Lundin om idag. Fantastiska Mia är alltså tillbaka i podden!

Är du trött och energilös ska du definitivt lyssna idag. Är du stressad ska du också lyssna. Och vill du lära dig om din kropp och dina hormoner ska du lyssna.

Du får lära dig om stress, hormoner, signalsubstanser och hjärnan. Om näringsbrister som kan påverka den hormonella balansen. Om sköldkörtelhormonerna och mycket mer.

Och vet du om att du kanske medicinerar fel? Att din sköldkortelmedicin kanske gör mer skada än nytta och bränner ut din kropp.

Du får över en timme att lyssna på i bilen, på tåget eller på promenaden!

Så här gör du:

Lyssna på din dator

 1. Antingen kan du lyssna direkt här på bloggen genom att trycka på den grå playknappen i respektive avsnitt, dvs längst ner här i inlägget (alla avsnitt hittar du här: http://4health.se/category/podcast)
 2. Eller så kan du gå in i iTunes och söka 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna på.Klicka på prenumerera så får du varje avsnittDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din iPhone

 1. Kolla om du har appen/symbolen Podcaster (lila och vit). Annars gå till App Store i din telefon och sök Podcaster. Välj ladda ner (gratis)
 2. Gå in i podcaster och sök 4health. Då hittar du kanalen 4Health med Anna Sparre som du kan klicka på och välja avsnitt att lyssna påDirektlänk till iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2

Lyssna på din android:

 1. Kolla om du har en app för att lyssna på podcasts. Annars gå till Google Play i din telefon och ladda ner podcast-app. Exempel på podcast-appar för android som du kan söka upp och ladda ner till din telefon är BeyondPod eller pocket cast. Se här för olika podcastappar till android:https://play.google.com/store/search?q=podcast&c=apps
 2. Öppna länken till 4healths podcast-feed i denna app. Detta är det podcast-feed du kan kopiera och öppna i din podcast-app:http://4health.se/category/podcast/feed

Gå gärna in och lämna ett betyg/review när du ändå är i iTunes.

Play
Det här inlägget postades i podcast. Bokmärk permalänken.

18 svar till 94: Mia Lundin – Är det hypotyreos eller binjureutmattning?

 1. Tina skriver:

  Jag är sjukskriven pga utmattning, inre stress orsakad av flera års vantrivsel och miljö som inte passar mig. Behöver hjälp med att hantera stress, tips på vad man kan kräva eller önska från sjukvården eller företagshälsovården. Även tips på bra sidor på gratis yoga el dyl eller andra tips som finns gratis. Jag har ej testat mina kortisolnivåerna men binjureutmattning är säkert det jag har.

 2. Mackan skriver:

  Hej. Kan du tänka dig att ta med länkar till dina intervjupersoners webbsidor och ev sidor där man hittar böcker och annat som nämns i dina podcaster?

 3. Kristin Wärme skriver:

  Tack för ett mycket bra avsnitt! Jag saknade att få höra Mias åsikt om binjurepreparat som Adrenal Cortex t ex, som jag vet att väldigt många äter.Jag har ätit dessa via terapeut några månader men är osäker på vad de gör med min kropp i längden. Först blev jag väldigt mycket piggare men sedan upplevde jag en ökad trötthet och tendenser till hjärtklappning. Så jag funderar på om dessa preparat stressar mer än de tillför. Vad anser du Anna?

 4. Pingback: 4HEALTH: INTERVJU MED MIA LUNDIN | Josephine Ferguson

 5. ingmarie skriver:

  Tack för ett jättebra intervju. Jag bordeha träffat Mia för länge sen. Jag har antagligen överbehandlat min hypotyreos i minst 20 år. Har själv börjat att dra ner på behandlingen. Känns lite jobbigt att veta att jag kanske har påverkar hjärtat negativt under så många år.
  Hälsningar

 6. Tina hansson skriver:

  Fantastiskt bra och informativt. mycket komplicerat men jag får försöka förstå så mycket jag kan eftersom jag tillhör denna stora grupp som tvingas vara sin egen doktor ;)

  Alla dina program som jag lyssnat på hittills är otroligt bra! Sakliga och informativa. De är ett stort stöd./Tina

 7. Tack snälla ni för all fin feedback!! <3

 8. MariaF skriver:

  Ligger lite efter i lyssnandet men när ni talade om att sömnen är viktig kom jag att tänka på en länk du delade för några år sedan. Jag tror det var Yoga Today som hade ett 10min-pass vars enda syfte var ”a good night’s sleep”. Det togs nog bort sen men det var jättebra under en period när jag var väldigt stressad.

 9. Pingback: Månadens populäraste – binjurar och sköldkörtel, köttguide, ketogen kost, selen, C-vitamin och mättnadshormoner | 4Health.se by Anna Sparre

 10. lisa skriver:

  Hej!

  Tack för ett mkt bra program!❤❤❤

 11. Patrik Norman skriver:

  Hej!
  Ett TSH på 4,0 och t3 på 3,9 i kombination med återkommande SIBO, IBS-problematik, sömnsvårigheter trots trötthet, torr hy, tunnt hår, tendenser till depression, mm. Tydligt tecken på hypertyreos, tycker jag, trots att min läkare säger att mina värden inte är kliniskt hypotyreos, och därför inte bör behandlas medicinskt. Någon kommentar?
  Med vänlig hälsning, Patrik

 12. Patrik Norman skriver:

  Efter att ha lyssnat på avsnittet igen så förstår jag att hypotyreos KAN vara en följd av tex SIBO, stress, låggradig långvarig infektion, lite serotonin, osv. Mitt fria t4 är ju ganska normalt, ca 16, men mitt fria t3 är lågt, ca 3,9, i kombination med högt TSH, 4,0…
  Med vänlig hälsning, Patrik

 13. Patrik Norman skriver:

  Hej igen..
  Jag antar att om man, som man, drabbas av de hör typiskt kvinnodominerade sjukdomarna/symptomen, så kanske man också bör kolla sitt testosteron noggrant!
  Med vänlig hälsning, Patrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>