Binjureutmattning – om stressens följdsjukdomar. Del 1: Symtom och stressorer

Stress är en av de viktigaste faktorerna till våra välfärdssjukdomar, men vet du varför? En del av förklaringen får du i de här inläggen om stress och binjureutmattning. Nu blir det nämligen spännande läsning några dagar. Det kommer att handla om binjureutmattning, vilket är mycket vanligare än de flesta tror. Du kan mycket väl vara på väg dit utan att veta om det. Jag delar in det i flera delar och kommer att skriva om det hela veckan. Häng med! :-)

Symtom

Symtom som utmattning, trötthet, ängslan, depression, sömnlöshet, svårigheter att gå ner i vikt (särskilt runt midjan), ofrivillig barnlöshet och PMS kan alla vara följderna av binjureutmattning eller ”trötta binjurar”, vilket i sin tur beror på förhöjda stressnivåer under lång tid.

Så kan även långvariga förkylningar, muskelvärk, minskad sexlust, hjärtklappning, yrsel/blodtrycksfall och glömska vara. Energibrist som infaller på morgonen och vid 14-15-tiden. Svårigheter att återhämta sig efter träning. Behov av stimulanter som koffein, samt sug efter salt mat. Håravfall även hos kvinnor. Och så vidare.

Vanligt är också att man upplever motsägelsefulla symtom. Man kan t.ex. vara trött och rastlös samtidigt, man kan känna sig trött trots att man sovit länge eller ha svårt att sova trots att man är trött och man kan ha ett blodtryck som ibland är högt och ibland lågt (eller går från högt till lågt under loppet av ett eller ett par år).

Många av dessa symtom beror på att rubbningar i ett hormonsystem i sin tur påverkar andra hormonsystem. Därför kan rubbningar i stressresponsen påverka könshormoner, sköldkörtelhormoner mm. Men mer om stresshormonrubbningen snart!

Vad är stress – stressorer

Förhöjda stressnivåer beror inte alltid på att man har ett stressigt liv. Kroppen svarar med en stressrespons på en rad olika saker. Det kan vara yttre stress från jobb och andras krav på att du ska prestera, inre stress och oro kopplat till låg självkänsla (Läs mer här: http://4health.se/din-stressniva-beror-av-din-sjalvkansla), sjukdom, ilska, infektion, akuta händelser (trauman), smärta, svängigt blodsocker (stresshormoner utsöndras för att höja blodsockret när det dalar) och koffein och andra stimulanter.

Även träning är en stressor. Överdriven träning är därför inte bra. Dock är fysisk aktivitet en normal respons på stress (som ju faktiskt gör oss redo för att fly och jaga) så kort, intensiv träning i lagom mängd är ett bra komplement om man har förhöjda stressnivåer, liksom stretching och andra mjuka aktiviteter.

Vidare kan lite sömn och en ostabil dygnsrytm orsaka stress och/eller avvikelser i kroppens stressrespons.

Känner du igen dig i att du är utsatt för flera av dessa så kallade stressorer och dessutom lider av ett antal av symtomen beskrivna ovan så kan det vara värt att läsa vidare. Imorgon kommer nämligen fortsättningen!

Testa dina binjurar här: http://4health.se/stress-binjureutmattning-salivtest

Och du, Du vet väl om att du kan lyssna på 4Health i den populära podcasten 4Health med Anna Sparre?! Just det här temat pratar jag om i avsnitt 4 och alla avsnitt hittar du i din podcastapp (direktlänk till podden i iTunes https://itunes.apple.com/se/podcast/4health-med-anna-sparre/id907951009?mt=2)

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

16 svar till Binjureutmattning – om stressens följdsjukdomar. Del 1: Symtom och stressorer

 1. Anna skriver:

  Tack för att du delar med dig av din kunskap! Det är lyxigt att få allt detta serverat på silverfat, du är grym på att skriva pedagogiskt och förståeligt.

 2. Tack Anna!! Det värmer.

 3. Yvonne skriver:

  Väntar otåligt till i morgon – många symptom stämmer in på mig. Tack för en bra sajt.

 4. Tina Cederberg skriver:

  Mycket intressant, ser fram emot fortsättningen. Jag gjorde en håranalys i våras där resultatet bl a tydde på utmattade binjurar och symptomen du beskriver stämmer väl in på mig.

 5. Tack mina underbara läsare! Blir så glad när ni kommenterar (både ris och ros)

 6. Josefine skriver:

  Hej Anna!
  Intressant det här med stress. Kände verkligen mig träffad på flera av dessa symtom.
  Jag får fortsätta följa dig i veckan.

 7. Lena Maxhem skriver:

  Tack för att du uppmärksammar detta viktiga ämne.
  Jag har i många år varit sjukskriven, pga de flesta av dessa symptom, jag upplevde att ingen av de läkare jag mötte verkligen lyssnade på mig när jag berättade om hur jag mådde, utan jag diagnostiserades som utbränd, deprimerad, maladaptiv stressreaktion osv osv.

  Till slut, efter 12 år och efter att ha drabbats av ledgångsreumatism, osteoporos, artros, trött intill döden och med en tillvaro som knappt kan kallas ”att leva” mötte jag en läkare som såg min desperation och skickade mig på smärtrehabilitering. Där misstänkte den äldre, empatiska och mkt kloka överläkaren nån form av hormonrubbning och remitterade mig till en endokrinolog.

  Mina prover visade att jag lider brist på DHEA-s. Jag har började äta testosterontillskott i början av juni i år och mitt liv har förbättras avsevärt på denna korta tid.
  Hur pass återställd jag kommer att bli vet jag inte, vi ska prova oss fram i långsam takt till rätt dos.

  Det kan inte hjälpas att jag mitt i den stora lyckan över att ha fått mitt liv tilbaka känner ett stygn av bitterhet över att ingen läkare tog mig på allvar, att ha ”förlorat” 12 år av mitt liv, år av det ena tröstlösa sökandet efter hjälp.

  Så, underbart att detta lyfts upp. Jag tror det kan vara många som har det som jag. Feldiagostiserade stackare som ingen längre orkar bry sig om.

  Kram
  Lena

 8. Tack för era kommentarer och Lena, för din berättelse. Är övertygad om att många har det som du. På de flesta ställen i vården anses binjurarna antingen friska eller helt ur funktion. Mellantingen (vilket kan innebära svåra symtom) tas inte på allvar (bl.a. pga att det är svårt att mäta med labbtester)

 9. Pingback: Magic bullet coffee – och grönt kaffe | 4Health.se by Anna Sparre

 10. Pingback: Därför tränar du för mycket | 4Health.se by Anna Sparre

 11. Pingback: Månadens populäraste – om stress, kaffe, binjureutmattning mm | 4Health.se by Anna Sparre

 12. Annah skriver:

  Jag har binjureutmattning pg a långvarig hormonell obalans! :/ men sedan 3,5 månad tillbaka har jag börjat behandlas för detta med Bioidentiska hormoner! Jag ska ge kroppen tid att återställa sig men hoppas att jag kan bli helt återställd inom snar framtid! :)

  Intressant läsning – gillar din blogg!:)

 13. Tack Annah! Lycka till, håller tummarna för dig!!

 14. Pingback: Hjälpmedel. – vargmamma

 15. Rebecka Ohlsson skriver:

  Hej!

  jag tror att jag med all sannolikhet lider av utbränad binjurar efter att ha stött på denna informationen. känner mig träffad mitt i prick av alla symptom. Jag tog ut min p-stav i maj-2016 i hopp om att kanske komma i en hormonell balans. tror du att preventivmedel kan framkalla en hormonell obalans(östrogendominans?) och därmed utmattade binjurar?

  jag har ännu inte fått en normal cykel ännu, så är fortfarande otroligt trött, sömnlös, yr, huvudvärk, torr hy, klarar knappt av att gå i trappa, suddig syn osv osv.
  jag är förhoppningsfull. äter så bra man bara kan äta, men jag vill även gå ner i vikt. är det en för stor stress för binjurarna att gå ner i vikt tror du? ligger på -500 kcal/dag och vill gå ner från 66 till 60 kilo… har väldigt mkt bukfett som jag misstänker beror på all stress i min kropp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>