- Populärast i juli var inlägget om jodbristens följder
https://4health.se/om-mineralet-jod-och-jodbristens-koppling-till-pcos-fibromyalgi-cancer-mm - Om följderna av mitt eget barns livsstil
https://4health.se/samband - Om träningstekniken slowburn och varför jag inte använder mig av den
https://4health.se/darfor-kor-jag-inte-slowburn - Om magflora och vikt
https://4health.se/hur-magfloran-paverkar-din-vikt-och-vad-du-kan-gora - Så fungerar kroppen: Om mTOR och protein
https://4health.se/minska-protein-del-2-om-amnesomsattningsprocesser-och-cancer - Olika sorters mättat fett
https://4health.se/skillnader-mellan-olika-sorters-mattat-fett - Hur beteendet styrs av vikt och hormoner
https://4health.se/sa-fungerar-kroppen-sa-andras-ditt-beteende-med-dina-hormonnivaer-och-darfor-blir-man-fet-av-hjarntumorer
Alla inlägg och poddavsnitt
Mer matfusk: Olivoljebedrägeriet
Tyska tidningen Stern skriver om vilket bedrägeri som förekommer med olivolja.
Extra virgin är inte alls virgin, italiensk olja är inte alls italiensk etc.
What to do, jag vet ärligt talat inte… Men att äta oliver istället för olivolja kanske?
På nedan länk hittar du tidningen och kan bläddra i den – efter ett antal sidor finns 6 sidor med olivoljaskandalen. Dock svårläst pga dålig upplösning här på nätet
http://www.stern.de/magazin/heft/stern-nr-26-1862014-der-olivenoel-betrug-2117527.html
Faran med juice – del 2
Skrev om detta i en annan del här: https://4health.se/faran-med-juice
Men för att bara använda lite sunt förnuft idag: Till ett glas juice krävs det X antal frukter. Tex apelsinjuice. Köper du en “liten” flaska juice motsvarande en cola-burk så innehåller den ca 4-6 apelsiner. 4-6 apelsiner skulle du kunna hålla dig mätt på ett tag, eller hur? Men en liten flaska juice – nää.. Det ger dig en kort sockerkick och släcker kanske törsten.
Samma flaska juice innehåller socker motsvarande runt 10 (!!) sockerbitar. Dvs ungefär som cocacola minus några kemikalier.
Ps. rekommenderar inte 4-6 apelsiner. Möjligtvis 1/2-1 i rätt säsong och för rätt person.
Snabb mat/mat att ta med till barn istället för barnmatsburkar
- avokado
- ärtor (ta dem ur frysen innan ni åker så tinar det lagom tills det är matdags och håller några timmar)
- kokosfett blandat med riven kokos
- ha mat i glasburkar i frysen, tex en bit kyckling och någon grönsak. Ta ut precis innan ni åker, och släng då i en rejäl klick osaltat smör, så tinar det lagom tills det är matdags och håller några timmar
- bär
- kokt ägg
- en kall potatis (kokt) eller ännu hellre sötpotatis kan också fungera
Har du fler förslag?
Därför ska du pressa vitlök (Vitlökens hälsoeffekt)
Publicerar om lite örtkunskap – en favorit i repris från januari 2012:
Många och delvis okända är alla de fytokemikalier (fytonäringsämnen) som finns i olika växter. Många växter har använts traditionellt som medicinalväxter utan att man egentligen vetat exakt varför. Jag har tidigare skrivit bl.a. om curry, gurkmeja och koriander. Idag handlar det om vitlök.
I vitlök finns flera olika aktiva ämnen (så kallade thiosulphonates på engelska) som skyddar mot mikrober såsom bakterier. Den viktigaste är allicin. Förutom att kunna motverka mikrober som tex e.coli och salmonella, så verkar allicinet positivt för matsmältningen.
Allicin bryts ner i magsäcken och bildar då ett ämne som tros binda fria radikaler. Vitlök har även i studier visat sig ha en blodtryckssänkande effekt.
Men nu till det viktiga: För att vitlöken ska bli verksam måste den krossas/finfördelas. Allicinet, det vitlöksdoftande och verksamma ämnet, bildas nämligen först när det luktlösa alliinet kommer i kontakt med enzymet alliinas. Reaktionen sker när när vitlökens celler skadas.
Skivar du vitlöken krossas få celler. Därmed reagerar ganska lite av alliinet med alliinas. Ju finare du hackar desto fler celler förstörs och mer allicin bildas. Just därför bör vitlök pressas för att få ut mest allicin och därmed även mest smak.
Dessutom förstörs enzymet alliinas av upphettning, så vitlöken måste pressas innan tillagning för att allicin ska hinna bildas. Och vitlöken har alltså störst effekt rå – tex i vitlökssmör (mums). Vill man tillaga vitlöken är det bra att låta den stå 5-10 minuter efter press/hackning för att mer allicin ska hinna bildas.
Så – njut gärna av vitlök! Bäst för hälsan blir det om den är pressad, mortlad och rå.
Senaste kommentarer