Ägg och andra rester över från midsommarbordet? Recept på god och enkel röra som jag hittade i Hemköps tematidning nedan. Servera till allt från sill och räkor till korv. Eller varför inte på ett fröknäcke
Alla inlägg och poddavsnitt
Varning för förgiftade jordgubbar
Inte för att försöka vara en midsummer crasher, men kanske dags att välja ekologiska jordgubbar idag?
“Inför jordgubbssäsongen beställer jag Jordbruksverkets information om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade.
För att bekämpa svampangrepp finns 14 olika preparat, elva olika insektsmedel, 14 preparat mot kvalster och tolv olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 51 preparat. Åtta fler än i fjol.
I Livsmedelsverkets provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika preparat. Varav flera cancerframkallande. Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen.
Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen. Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används.
I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly, svartfläcksjuka, ögonfläcksjuka, rödröta, kronröta till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer.
Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder. Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farligaste preparat BetanalSC. Det verksamma medlet heter Fenmedifam. Under Riskupplysningar kan man läsa: Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter. LRF som vill framställa sig som miljövänligt har även i år begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det förbjudna starka växtgiftet BetanalSC.
Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.
Ska vi då inte kunna få äta våra älskade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök på Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.
Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren“
http://www.st.nu/opinion/insandare/se-upp-for-forgiftade-jordgubbar
Midsommartipset: Hemmagjord majonnäs på 5 sekunder
Nu publicerar jag om en gammal favorit som jag först la upp på våren 2012. Jag känner att jag nu gör detta så ofta och att jag hittat de perfekta proportionerna.
Ingredienser:
- 1 ägg (Rumstempererat brukar vara nyckeln till framgång. Skillnaden i detta recept jämfört med andra är att hela ägget inklusive vitan ska användas)
- 2 dl rapsolja (byt 1/2 dl mot olivolja om du gillar smaken)
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- ev lite salt och peppar
- rosmarin eller annan ört (eller vitlök för aioli) kan tillsättas i efterhand om så önskas
Det enda du behöver göra är att blanda alla ingredienser och mixa ihop med stavmixer. Tänk på att både olja och ägg ska vara rumstempererade. Jag tar en glasburk som är stor nog för att få ner stavmixern (tex en från Cocosa kokosfett 🙂 ) När du lägger i alla ingredienser så hamnar äggulan i botten och oljan lägger sig ovanpå. Tryck ner stavmixern längst ner i botten och kör ca 5 sekunder, dra den sedan långsamt uppåt medan den kör. Klart! Det funkar eftersom oljan av sig självt “droppar ner sig” i ägget som ligger i botten.
Så här skrev jag 2012: Hemlagad majonnäs är ett toppenalternativ till sås – mejerifritt dessutom! Sigrid Bárány, Sveriges Mästerkock alltså, gjorde världens enklaste majonnäs i nyhetsmorgon i helgen. Sigrids recept via länk nedan
http://www.recept.nu/1.327845/sigrid_barany/tillbehor/majonnas_och_rosmarinmajonnas
Folsyra-tillskott kan ha motsatt effekt
Visste du att de flesta folsyratillskott, bl.a. de som ges till gravida kvinnor, har motsatt effekt, dvs det hindrar det naturliga folatet?
Vi behöver folat dagligen, det är ett av våra viktiga B-vitaminer, och man hittar det framförallt i mörkgröna grönsaker och i äggula och inälvsmat som lever (vi borde ju alla äta mer sån mat https://4health.se/klara-sig-utan-gronsaker-fakir-det-har-behover-du-ata). Dock är det känsligt för värme, så det bästa är att slänga ner rå ruccola, spenat eller dylikt i salladen – eller varför inte göra en örtsallad: https://4health.se/vitaminboost-tipset . Under graviditeten är det extra viktigt, särskilt i början och just innan man blir gravid, eftersom det behövs för fostrets utveckling, bl.a. av nervsystemet.
Folsyra (folic acid) är inte samma sak som folat. Folsyra är en syntetsik variant. Men folsyraformen kan hämma metylering, en väldigt väsentlig process i kroppen. Det blockerar naturligt folat. Mer specifikt så är det ett enzym, DHFR-enzymet, som blockeras av folsyra.
Folsyra kan inte användas i kroppen förrän det omvandlats till naturlig form av folat, såsom metylfolat och tetrahydrofolat (THF). Om du tittar på bilden här bredvid så är omvandlingen dels en långsam process som upptar DHFR-enzymernas aktivitet (enzymerna som annars ska användas till en snabb process för det riktiga folatet från maten) och dessutom så bildas en biprodukt, UMFA (unmetabolized folic acid). Enligt artikeln jag hänvisar till nedan av Ben Lynch, så kan denna icke-nedbrutna folsyra ha negativa effekter. Läs mer i artikeln.
Jag har själv varit ovetande om den negativa effekten av syntetisk folsyra tidigare. Livsmedelsverket påstår själva att kroppen lättare tar upp folsyra än folat. Detta är säkert riktigt, dvs att mer tas upp ur tarmen, men det säger ju faktiskt inte om vad som händer med det i kroppen.
http://mthfr.net/folic-acid-awareness-week-2014-want-awareness-here-you-go/2014/01/08/
Även bilden är från ovan källa
Så här fungerar kroppen vid bantning (och efter bantning) – om sköldkörtelhormoner mm
De flesta har nog hört att kroppen ställer in sig på svält om man bantar, men vad betyder det egentligen, dvs vad händer i kroppen på riktigt?
Jo, när kroppen tror att det är svält så regleras ämnesomsättningen som vanligt med hormoner. Hormoner kontrollerar ju allt i kroppen som jag brukar säga. Det organ och de hormoner som styr ämnesomsättningen är sköldkörteln och dess hormoner. De viktigaste är T4 och T3 (numret handlar om antal jodatomer som ingår) – och (!) något som kallas reverse T3, rT3.
Enkelt kan man säga så här, när kroppen ska gasa på ämnesomsättningen så utsöndrar hjärnan ett hormon som kallas för TSH, thyroid stimulating hormone. TSH signalerar till sköldkörteln att producera lagringshormonet T4 som finns redo när det är dags att gasa. För gasningen sker genom att T4 omvandlas till T3, det aktiva sköldkörtelhormonet. När T3 fäster på cellernas receptorer så är det en signal att öka takten i mitokondrierna, cellernas kraftverk.
Men när man svälter – eller bantar – så vill kroppen dra ner på detta för att spara på energi. Man blir frusen och får mindre energi. Men det är inte bara så att kroppen tillfälligt drar ner på omvandlingen av T4 till T3, eller på produktionen av T4. Kroppen producerar också något som kallas för reverse T3, rT3. Dessa molekyler är till för att rädda liv vid svält och fäster sig till de receptorer där T3 brukar sätta för att blockera för T3. Cellerna får inga signaler om att gasa.
Vissa individer bildar mer rT3, särskilt de som har bantat mycket – kroppen lär sig. Men det är också dessa som skulle överlevt en svält. Det här är också en förklaring till varför ett TSH-test inte säger mycket om sköldkörtelfunktionen. Vad säger det om omvandling av T4 till T3 eller förhållandet mellan T3 och rT3?
Uppdatering: Här kan du läsa om tester för sköldkörteln https://4health.se/skoldkortelhormoner
Senaste kommentarer