- Absolut populärast denna månad var inlägget om varför det är så viktigt att kunna sitta på huk. Läs själv här
https://4health.se/lar-dig-sitta-pa-huk-darfor-ar-det-sa-viktigt - Också populärt var inlägget om fluor och ADHD mm
https://4health.se/fluor-skadar-barns-hjarnor-ligger-bakom-autism-dyslexi-och-adhd - Resultatet av en debatt om socker
https://4health.se/debatt-om-socker-med-ralf-sundberg-och-charlotte-erlanson-albertsson - Recept på nyttiga minisemlor
https://4health.se/nyttiga-minisemlor - Kost mot cancer
https://4health.se/anti-cancer-diet - Naturlig hårvård – så gör du
https://4health.se/allt-du-behover-veta-om-naturlig-harvard-listorna-och-tipsen - Om andning
https://4health.se/sa-andas-du-ratt-och-darfor-paverkar-det-din-halsa
Alla inlägg och poddavsnitt
Långtidseffekter av stenålderskost
En svensk ny studie har undersökt effekter av stenålderskost (paleo) på överviktiga kvinnor i 60-årsåldern. Det nya med denna är att man har tittat på längre tid än i tidigare studier. Kontrollgruppen fick äta enligt NNR (de nordiska näringsrekommendationerna).
Studien pågick i 2 år och därefter mätte man upp fettmassan på kvinnorna. Efter 6 månader hade stenålderskostgruppen gått ner nästa 3 gånger så mycket i fettvikt som den andra gruppen (6,5 kg) och efter 2 år nästan dubbelt så mycket (4,6 kg). Även midjemåtten minskade mer med paleolitisk kost – 11,1 cm efter 6 månader och 3,7 efter 2 år. Och triglycerider i blodet minskade signifikant mer både efter 6 och 24 månader med stenålderskost.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/24473459/
http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2013290a.html
Anti-cancer-diet
Ett litet filmklipp som bekräftar vad jag tidigare sagt om cancer. Tack för tipset Annika Dahlqvist.
Våra vanliga celler kan leva av både glukos (blodsocker) och ketoner (skapas vid fettförbränning), men cancerceller behöver glukos för att överleva. Så återigen – kapa carbs och öka fett, dvs ät riktig mat!
Ett litet tillägg till filmklippet: grönsaker med lite kolhydrater (dvs ovan jord) kan faktiskt vara bra även om man då inte “nollar” kolhydraterna. Alla växter innehåller nämligen växtgifter. Våra vanliga celler klarar växtgifterna bättre än cancercellerna… Återigen – riktig mat!
Läs även tidigare inlägg på ämnet https://4health.se/tag/cancer
De nämner även ketogen kost mot epilepsi. Läs tidigare om detta: https://4health.se/?s=epilepsi
Så regleras din sömn
Även om sömn och trötthet är studerat vet man inte riktigt vad det är som gör att hjärnan vill sova. Men i en ny brittisk studie har man undersökt en av de mekanismer som styr när hjärnan vill sova.
Sömnen regleras dels av den biologiska klockan och dels av en homeostatisk mekanism (kroppens jämnvikt) – och allt detta har såklart med hormoner och signalsubstanser att göra, som allt annat. Det är en av generna för den homeostatiska mekanismen som identifierats i den nya forskningen. I det här fallet är det bananflugor som studerats – man har konstaterat att åtminstone delar av detta liknar människans funktioner.
Den biologiska klockan berättar vilken tid på dygnet det är och när vi bör somna och vakna. Den homoestatiska mekanismen reglerar djupet och längden av sömnen. Den studerade genen är aktiv i nervceller i hjärnan och fungerar som en sorts sömnmätare. Den startar sömnen och blir mindre aktiv ju längre man sover.
Om man plockar bort genen hos bananflugorna så sover de inte tillräckligt eller inte alls. De kan inte heller ta igen den sömn som de förlorat.
Därför är mjölmat farligare idag än när mamma/mormor var liten
Det vete som odlas idag är enormt modifierat och framavlat för att passa industrin – dvs ge högt proteininnehåll (gluten, vilket också är ett växtgift) och stora hållbara skördar.
I en ny studie (publicerad i British Journal of Nutrition) har man jämfört “gammalt” vete med det moderna vete som idag säljs i form av mjöl, bröd, pasta osv
I studien fick tjugo personer med IBS (magbesvär https://4health.se/?s=IBS) äta antingen modernt vete eller gammaldags vete i sex veckor. Det var en välgjord, kontrollerad blindstudie så personerna visste inte vilken sorts veteprodukter de fick. Sedan gjorde de tvärtom under sex veckor.
Personerna utvärderades både med hjälp av blodprover och frågeformulär gällande deras symtom. När försökspersonerna med IBS åt gammalt vete så förbättrades deras hälsa signifikant. De fick mindre magont, mindre svullnadskänsla, blev mindre trötta och bättre konsistens på avföringen. De fick också minskade inflammationsmarkörer i blodet, upplevde mindre smärta och bättre livskvalitet.
Dvs mjölmat är farlig! Förr kunde det säkert vara del av en sund kost i måttlig mängd, men dagens vete gör oss sjuka!
Studien: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521561?dopt=Citation
Senaste kommentarer