Ett kort yogapass som passar alla
Alla inlägg och poddavsnitt
Soja i fodret till djur gör oss sjuka
I en studie på odlad lax ersatte man 80% av fiskoljan i fodret med växtoljor. Möss fick äta lax som antingen var utfodrad med oliv-, raps- eller sojaolja.
Mössen som fick den lax som var utfodrad med soja visade inom 10 veckor tidiga tecken på diabetes och fettinlagring i levern.
I artiklarna nedan diskuteras förhållandet mellan omega-3 och omega-6 i fodret och därmed i laxen. Raps- och olivolja har en relativt neutral balans mellan dessa fettsyror, medan sojaoljan är rik på omega-6. Fisk har betydligt högre halt omega-3 än omega-6, men den lax som fötts upp på soja hade faktiskt mer omega-6. Jag tror personligen att denna fettsyrabalans är en viktig faktor till att man kan bli sjuk på lax uppfödd på soja, men en annan viktig faktor kan vara de fytoöstrogener som finns i sojaprodukter som ställer till den hormonella balansen.
Läs mer:
http://www.nifes.no/forsiden/index.php?page_id=&article_id=4176&lang_id=1
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Feilernart-laks-gir-deg-diabetes-7145251.html#.UT9fXIy9KSM
Nyttig plockmat
Vad serverar man istället för snittar och annan plockmat om man undviker mjöl/ äter low carb? Ett hett tips är att skaffa många små glas i vilka man kan servera små fina plockrätter. Ett exempel nedan:
Det här är en god, bra förrätt eller ett lite finare snack som passar på våren (om den nu vill dyka upp någon gång 😉 ). Det kan också vara ett alternativ till snittar (om du har skaffat glas till alla dina gäster) som serveras med lite vin.
Ingredienser (4 portioner):
- 4 fina små glas att servera i
- 1 dl cashewnötter
- 2 ägg
- 100g färskost (tex philadelphia)
- 50-100g camembert (det går också att göra denna rätt med en god grön- eller blåmögelost, men det sätter mer prägel en en mild vitmögelost så det kan vara en idé att i så fall hoppa över vissa övriga smaksättare i receptet)
- färska valfria örter
- 1 tsk dijonsenap (hoppa över om du använder mögelost)
- salt och peppar
- 2 sellerikvistar och/eller 1/2 gurka
Koka äggen. Skala och hacka dem.
Hacka örterna.
Blanda färskost, camembert, örter, dijonsenap, lite salt och peppar.
Skär grönsakerna i stavar.
Hacka nötterna i relativt stora bitar och fördela dem i glasen (dvs. i botten av glasen)
Fördela ostkrämen ovanpå nötterna. Strö hackat ägg på toppen.
Stick ner stavar av selleri och gurka som dekoration
Yoga med core-träning, stretch och lite balans på 29 minuter
Ytterligare ett bra yogapass nedan.
Är du ny på yoga? Klicka på taggen yoga här till höger och bläddra bakåt till de äldsta inläggen (juli-augusti 2012) så hittar du många bra pass för att börja lära dig yoga!
Vitamin- och mineralboost: Rawfood hallonpaj med päroncashew
Blev bjuden på en underbart god och nyttig efterrätt i fredags. (Tack Anna 🙂 )
Nyttig i bemärkelsen full av näring och såklart mjöl- och sockerfri. Däremot lite mer kolhydrater än de som är bakade på sockeralkoholer och annat fusksocker (som jag personligen tror är sämre för hälsan än detta) – att notera för den som är noga med kolhydratmängden.
Pajdeg till en stor ugnsform (dvs till ca 8 pers):
- 8 dl mandel
- rapsolja
- några dadlar (används för sötning, antal efter smak och tycke)
- en nypa havssalt
Blanda alla ingredienser i en bra mixer. Mixa till en “seg” deg. Tryck ut i en stor form så att det bildar ett pajskal.
Fyllning:
- massor med färska (eller tinade) hallon.
Fyll pajskalet med massor med hela hallon. Klart!
Cashewgrädde med päronsmak:
- 1 stor påse naturella cashewnötter
- moget, relativt mjukt päron (mängd efter smak)
- eventuellt lite äkta vaniljpulver
- eventuellt 1 nypa havssalt
Mixa ihop alla ingredienserna till cashewgrädde. Smaka av och tillsätt eventuellt mer päron.
Servera hallonpajen med den smaksatta cashewgrädden och njut!
Foto: freedigitalphotos.net
Senaste kommentarer