C-vitamin kan hjälpa dig att sluta röka (och kanske även mot mat-cravings)

Jag coachar inte bara kring kost och hälsa, utan även personer som slutar röka (läs här) .

Men visste du att vitamin C kan hjälpa mot cravings?

Det är så att rökare snabbt förbrukar upp kroppens C-vitamin (C-vitamin är ju en antioxidant som bland annat behövs för avgiftning mot de gifter som kommer från tobaksrök). Och troligen är det därför (eller paradoxalt nog kanske) som tillskott av C-vitamin också kan minska begäret efter cigaretter. Troligen så är det så att en C-vitaminbrist (som många rökare har) ökar suget efter tobak. Och C-vitamintillskott kan därför minska suget.

Men det värsta av allt är att studier indikerar att rökares aptit för C-vitaminrik mat är mindre, dvs de äter naturligt mindre C-vitamin trots att de behöver mer!

Och ps. även du som har ett starkt sockersug eller rent av sockerberoende – testa att ta C-vitamintillksott flera gånger dagligen (obs! inte söta brustabletter utan ren askorbinsyra eller kapslar med askorbat)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2913833

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8261886

samt äldre studier av McCormick

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar till C-vitamin kan hjälpa dig att sluta röka (och kanske även mot mat-cravings)

  1. Anna-Lena skriver:

    Hjälper det mot att sluta snusa också, tror du? Har du tips på några bra anledningar till att jag ska få motivation till att sluta?

  2. Juliah skriver:

    Är inte askorbinsyra tillverkat med mögelsvampar? Eller finns der någon sådan som är framställd på annat sätt? Blir lite nojjig på allt som skrivs om citronsyra och dess oönskade effekter på vissa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>