Coca Cola stäms för att ha vilselett om farorna med läsk

Gissar att ni inte har missat läskföretagens försök att förklara att socker inte är farligt? Bl.a. läcktes ju Coca-colas interna email i höstas https://medium.com/cokeleak/leaked-coca-colas-worldwide-political-strategy-to-kill-soda-taxes-9717f361fb04#.sw3h8c48l och för några år sen betalade företaget läkare för att lära barn hur läsk blir en hälsosam del av deras kost… http://www.aafp.org/media-center/releases-statements/all/2009/consumeralliance-cocacola.html . Dessutom avslöjades för ett år sen hur Coca-Cola spenderade minst (troligen mycket mer än) 1,7 miljoner dollar på att finansiera australienska hälsoorganisationer de senaste åren http://www.smh.com.au/business/consumer-affairs/cocacola-has-spent-17-million-funding-australian-health-groups-over-five-years-20160310-gnffbx.html . Detta för att bara nämna några saker.

Coca-Cola stäms nu för att medvetet ha vilselett allmänheten om farorna med läsk. Enligt denna stämning så ska Coca-Cola och The American Beverage Association bl.a. ha förvanskat forskning och försökt tona ner sambandet mellan landets fetmaepidemi och ett högt intag av sockersötad dryck, enligt Praxis Project, som står bakom stämningen.

Enligt en rapport, publicerad i New York Times, har Coca-Cola spenderat 120 miljoner dollar på forskning och andra projekt mellan 2010 och 2015 vars syfte var att förvirra konsumenterna kring hälsorisker kopplade till läsk och sockersötade drycker. I en Coca-Cola-kampanj framställs exempelvis korta fysiska aktiviteter, som att spela bowling eller skratta, som tillräckliga för att väga upp de negativa effekterna med att dricka den sockrade läsken.

Enligt stämningen ska forskare, dietister och läkare fått betalt för att tona ner riskerna med att dricka läsk och för att i vissa fall även påstå att en läsk kan vara ett hälsosamt ”mellanmål”.

I den 40-sidor långa stämningen ger man också ett antal konkreta exempel på falska eller missvisande påståenden om sockersötade drycker och dess koppling till fetma, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

http://www.svd.se/coca-cola-stams-for-morkade-halsorisker/i/nyheter

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stammer-coca-cola-for-att-ha-morkat-halsorisker-med-lask

Det här inlägget postades i Kost. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>