Crohns sjukdom – bota med rätt kost

Crohns sjukdom (Morbus Crohn)  är en inflammatorisk sjukdom i mag-och tarmkanalen. Den räknas till gruppen inflammatoriska tarmsjukdomar, där också ulcerös kolit/ulcerös colit/uc ingår. För många är sjukdomen mycket besvärlig eftersom man inte hittar rätt behandling.

Många får prova läkemedel efter läkemedel utan att bli friska. Häromveckan rapportade medierna att man hittat 71 nya gener som kan kopplas till Chrons. På så sätt vill man kunna utveckla nya bättre läkemedel. Men frågan är varför det alltid handlar om läkemedel? Svaret är såklart ekonomi och läkemedelsföretag, men jag hoppas verkligen att kostens betydelse i framtiden kommer att betonas bättre. Förutom att det är svårt att få bra behandling med mediciner så ger läkemedel som tex kortison ofta svåra biverkningar.

25000 svenskar lider av Chrons sjukdom och inflammatoriska tarmsjukdomar har ökat väldigt mycket under senare år. Jag är övertygad om att detta har en stark koppling till kosten. Rätt kost kan hjälpa. Överlag brukar personer med både Crohn och ulcerös kolit bli bättre av lågkolhydratkost. Mer specifikt så ökar ett högt sockerintag risken för Crohns sjukdom och sår i tarmväggen. Personer med ulcerös kolit och Crohns vittnar om goda erfarenheter av kokosfett, och kokosmjölk, i maten. Kokosfett har erfarenhetsmässigt en inflammationshämmande effekt. Fibrer, speciellt de hårda fullkornsfibrerna, kan vara förödande och förvärra symtomen. Eftersom det är en inflammatorisk sjukdom ska man givetvis se till att äta mat som motverkar inflammation. Det är därför också viktigt att se till att Omega3:Omega6-kvoten är bra. (Läs mer i tidigare inläg om Omega3 genom att använda tabbarna eller sökfunktionen nere till höger på sidan)
Men det finns mycket fler och mer specifika riktlinjer för dig med inflammatoriska tarmproblem. Du som har bekymmer med mag- och tarmsjukdomar, kontakta gärna mig (kontakt@4health.se) för konsultation så hittar vi rätt kost för just dig.

Läs även mer här: http://4health.se/hur-kan-4health-hjalpa-dig

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar till Crohns sjukdom – bota med rätt kost

 1. Pingback: Månadens populäraste inlägg – januari | 4Health.se by Anna Sparre

 2. Henrik Lindersson skriver:

  Hej!
  Jag har haft problem med tarmarna sedan 2008 och har under den tiden provat en massa olika mediciner med olika resultat. Den senaste som jag fortfarande tar är Prednisolon (kortison).
  Går på specialist sjukhus men har inte än fått fastställt diagnos. Från början såg det ut som UC, men nu senast tror dom mer på Crohns.

  Det jag tror är att det hänger mycket på kosten. Jag har inte ändrat något annat än att jag slutat med kaffe och undviker att dricka vin, men annars så äter jag det mesta.

  Under en vecka så kan jag vara symtomfri i några dagar tills jag helt plötsligt bara blir sämre under en förmiddag, oftast på morgon och förmiddag.

  Min läkare föreslår att jag skall ta en ny medicin som heter Imurel vilket jag känner olust för att börja med. Ingen tidigare medicin har jag fått ett info. blad om plus en sjuksyster som gav mig information om denna medicin. Bara det känns olustigt.

  Efter att ha läst mycket på nätet så verkar det som om många blir mycket bättre i magen av att ändra på kosten till LCHF.
  Jag vet bara inte hur jag skall lägga upp detta. Slutade helt med kolhydrater en månad vilket gjorde att tarmarna mådde bättre men jag tappade kraften till slut och gav upp.

  Jag är 42 år 189 cm lång och är smal så jag behöver inte gå ner i vikt utan behöver bara få kontroll på mage/tarmar.

  Tacksam för all hjälp och information man kan få !

 3. Anna Sparre @ 4health.se skriver:

  Hej Henrik!
  Tack för din berättelse!
  Man kan bli lite orklös de första ca 2 veckorna när man gör en kraftig kostomställning. Jag tycker att det är en bra idé för dig att ställa om till LCHF. Däremot ska du inte sluta med exakt alla kolhydrater, de former av grönsaker du kan äta kan hjälpa dig att bygga en skyddande hinna i tarmen tex (annars finns det fröer som har samma funktion). Det finns andra aspekter som också är särskilt viktiga för dig, såsom en bra balans i fettsyror. Så du ska äta rätt sorts fett. Jag hjälper dig gärna via telefon eller personlig rådgivning. Bara maila på kontakt@4health.se

 4. Therese skriver:

  Hej hej
  Jag har fått diagnosen crohns sjukdom nu under hösten.Jag har börjat medicinera med både kortison och imurell som är en typ av cellgift.Tyvärr så har jag inte blivit så mycket bättre utan jag vill ändra min kost också. Fick jag välja skulle jag helst inte äta medicinerna överhuvudtaget. Men jag tycker det är svårt att veta vad jag ska äta för att jag har inflammationer i både tunn och tjocktarmen.En del rekommenderar mig att utesluta kolhydrater och en del säger att jag ska utesluta fett.Vad tycker du??jag måste leva på något :)

 5. Hej Therese! Välkommen hit.
  Det är inte riktigt så enkelt att det är kolhydrater eller fett.
  Du ska undvika mjöl/gluten och socker helt, ta bort fullkorn och vara försiktig med för mkt kolhydrater / svängigt blodsocker. Fett är bra, men kan vara svårsmält så du måste trappa upp gradvis.
  Du får maila mig så ordnar vi med kostrådgivning (via telefon och mail om du inte är i Skåne) kontakt@4health.se

 6. Agneta Hyrén skriver:

  Hej Anna.
  Jag går under utredning för mina tarmar och fått först diagnosen ulcerös colit och sen ev Chrons.Väntar på provsvar.Jag åt LCHF i våras och mådde mycket bättre,men min husläkare tyckte inte det pga mitt höga kolesterol värde.Åt kortison i 2 mån och blev bättre men nu kommer diarrérna då och då med ont i magen.Har du något tips på bra kost?
  Mvh Agneta

 7. Hej Agneta!
  Jag kan hjälpa dig med kosten. Men beblanda inte högt kolesterol med fel kolesterol. Jag kan förklara för dig hur det fungerar, vad kolesterolet egentligen berättar och varför vanliga kolesterolmätningar inte ger någon verklig info
  Kontakta mig så bokar vi in kostrådgivning på plats, via tel el per email: kontakt@4health.se

 8. Emma skriver:

  Hej Anna.

  Jag har morbus chron sen 14 år tillbaka och har de senaste 7 åren varit helt syptomfri. Jag är dessutom utbildad inom näringslära på universitet och arbetar också med en hel del kostrådgivning. Men jag skulle aldrig ge ett utlåtande till någon ang en sjukdom, vad som rekommenderas eller inte. Det överlåter jag till experterna inom området dvs läkare och dietister. Tycker inte att det är passande att du skriver att det är dåligt att medicinera bort sjukdomen. Det går inte! den är kronisk, medicinerna är till för att lindra besvären, som av egen erfarenhet är mycket jobbiga. Jag vet också av erfarenhet att kosten är viktig, som du också påpekar. Men att rekommendera olika typer av dieter och skriva att de kan kontakta dig för att få hjälp, men andra ord anställa dig och du ger dem kostråd som inte har vetenskaplig grund är inte ok. Det är en sak att ge kostråd etc till personer som vill vara mer hälsosamma men en helt annan att ge ett råd ang sjukdomstillstånd samt hur du förbättrar dem.

  • Hej! Tack för din kommentar.
   Det stämmer att Crohns är kroniskt, men med rätt leverne blir en del i stort sett symtomfria. Kanske fel vald rubrik (eller rätt, den fick ju dig att vilja läsa!). Men jag skriver inte att det är dåligt att mediciner, då får du läsa noggrannare. Det är bra att det finns mediciner som kan ge lindring, min åsikt ät bara att det är synd att man alltid börjar i den änden. Ingen forskar på hur mat, sömn eller andra ”gratis” faktorer påverkar eftersom ingen tjänar på det.
   Och vilken himla tur för mig att det är min sida och mina sanningar som skrivs här! :)
   Önskar dig varmt lycka till med din hälsa, hoppas att du hittar det som fungerar för dig i form av symtomlindring!

  • Veronica skriver:

   Hej Emma,

   Jag heter Veronica och har precis fått diagnosen Crohn (igår, då de ändrade sig från Ulcerös kolit till Chron, ligger inlagd med misslyckad kortisonbehandling samt pågående remicade som också ser ut att misslyckas). Skulle jag få kunna kontakta dig på något vis? 14 år varav 7 symptomfria är det mest positiva jag hört sen den här mardrömmen drog igång i december. Vore mycket tacksam om det vore möjligt .

   Mvh Veronica

 9. Kristine Aro skriver:

  Hej!
  Min son 20 år fick diagnosen idag Cronhs sjukdom. Har börjat med kortison. Svullna och smärtande leder,ont i magen.
  Fick råd från läkare att äta fettfattigt kött och frukter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>