Därför väljer idrottsstjärnorna glutenfritt

I SvD idag berättas om hur världens bästa tennisspelare Novak Djokovic och golfspelaren Michelle Wie äter glutenfri kost. Vet du varför?

Låter man bli den mat som innehåller gluten slipper man för det första en stor del av de processade kolhydraterna inklusive den så kallade ”p-maten”, pizza, paj, pasta, pirog etc, samt bröd. Det gör att du får ett stabilare blodsocker, mindre inflammation, jämnare energiförsörjning och humör, bättre fettförbränning etc etc. Detta är förutsatt att du inte köper glutenfritt bröd och mjöl (vilket skulle vara ungefär som att välja pest istället för kolera).

Gluten är dessutom ett växtprotein. Jag har alltid sakt att det är en lektin (en sorts växtproteiner som finns rikligt bl.a. i bönor), men nu har jag hört att det kanske bara är närbesläktat med lektiner. Either way, det är inte bra. Det är ett naturligt gift som skyddar växten från att bli uppäten. Sådana gifter finns i alla växter, men särskilt i fröna. Och vad är spannmål? Jo, frön…

Gluten kan skada tarmslemhinnan. Detta gäller särskilt hos personer som har glutenintolerans, celiaki, men även andra som har en känslig tarm. Dessutom är det mycket vanligare än många tror med överkänslighet mot allergena ämnen såsom gluten. Dvs. även om du inte har uttalad intolerans/allergi, så kan du vara överkänslig mot ett visst ämne. Det kan i sin tur ge magproblem, huvudvärk el dyl.

Och vad säger idrottsstjärnorna? Jo, att de får mjukare leder, bättre matssmältning och mindre svullnad.

http://www.svd.se/sport/glutenfritt-hjalper-varldsstjarnor_6868039.svd

Det här inlägget postades i Kost, Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>