Detox i verkligheten: DEL 10) Gurkmeja och Kurkumin

Gurkmeja är en gammal indisk och kinesisk medicinalväxt och tillhör ingefärsväxterna. Även du som inte är så bekant med gurkmeja har sannolikt fått i dig den via vanlig gul curry som är en kryddblandning där den ingår. Traditionellt har gurkmeja använts mot olika magbesvär, för matsmältningen, för levern och som stärkande medel. Men den har också en bakteriedödande effekt och används på sår. Den verksamma substansen är det gula färgämnet kurkumin i gurkmeja som också är en kraftig antioxidant.

I dag är gurkmeja mest känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och de senaste åren har det kommit många intressanta studier på gurkmeja. I provrör har kurkumin visat sig kunna minska inflammation, ta död på bakterier och bromsa cancer. Även om en majoritet av studierna gjorts i labb, så har nu flera studier på människor visat förbättringar av många olika sjukdomar  – helt biverkningsfritt. Exempelvis så har gurkmeja studerats i cancer. Bra effekt ses vid cellförändringar i tjocktarmen, där dessa gått tillbaka med gurkmeja. Tillskott av gurkmeja verkar också kunna bromsa förloppet av utvecklad tjocktarmscancer. Men stora mängder krävs. Ofta testas doser om mellan 4 och 8 gram kurkumin per dag – helt biverkningsfritt ska tilläggas. Även andra cancerformer verkar antioxidanten kurkumin ha effekt på i olika studier.

Och den antiinflammatoriska effekten är väl värd att ta vara på i fall av reumatism. Där är studierna tydliga – kurkumin har mycket goda effekter, både bättre effekt och utan biverkningar jämfört med tex Diklofenac som normalt används som medicin.

Effekten av gurkmeja på magen har bekräftats i en kontrollerad randomiserad blindstudie. Personer med IBS (magsmärtor, ballongmage mm) fick antingen gurkmejaextrakt eller placebo, och gurkmejan gav bättre effekt än placebo. Och en annan kontrollerad studie visade effekt av kurkumin vid Ulcerös kolit (inflammatorisk tarmsjukdom)

Studier på möss och råttor visar till och med bra effekt av gurkmeja mot diabetes. Det har varit svårare att se i studier på människor, men en thailändsk studie visade god effekt med kurkumin mot diabetes även i människor

När vi nu pratar biotransformation och detox, så är det intressanta med kurkumin i gurkmeja att det bromsar leverns fas 1 och stimulerar fas 2, vilket gör att avgiftningen blir mer effektiv. Det är också särskilt hjälpsamt för de individer som har sådana genetiska anlag som gör att leverns faser är i otakt.

Ni minns att jag i de tidigare delarna av detox-serien förklarade hur viktigt det är att fas 2 hänger med fas 1, eftersom det bildas mycket reaktiva mellanprodukter efter fas 1. Därför är gurkmeja väldigt bra, eftersom det balanserar fas 1 och 2.

Dessutom så är ämnet kurkumin en stark antioxidant, vilket i sig också skyddar mot de reaktiva ämnena som bildas efter kroppens fas 1-avgiftning.

Och det stimulerar produktionen av galla som, ni minns från del 7, också har en roll i avgiftningen.

I studier ser man hur kurkumin ökar aktiviteten i glutation-S-transferas-enzymer. De viktiga enzymer som hjälper till med konjugering i fas 2 och som vi pratade om i  avsnitt 114 av podcasten och som jag skrev om i del 6. Men även andra enzymer som har att göra med just det viktiga ämnet glutation, stimuleras av kurkumin, gurkmeja alltså.

I studier ser man bl.a. att kurkumin  har effekt mot kvicksilverförgiftning. Det har en positiv effekt på kvicksilverinducerad oxidativ stress, och på biokemiska förändringar i njure och lever, som uppkommit av kvicksilver.

Det är bra att äta gurkmeja och kurkumin med fett och svartpeppar. Fett ökar upptaget och svartpeppar hämmar nedbrytningen av kurkumin så att det stannar kvar och verkar längre i blodet.

Det finns kosttillskott med både gurkmeja och rent kurkumin. Jag testar kurkumin som tillskott från Female Balance Shop i kombination med att försöka använda vanlig gurkmeja i maten varje dag.

http://www.femalebalanceshop.com/meriva500

Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Detox i verkligheten: DEL 10) Gurkmeja och Kurkumin

  1. paula skriver:

    Hej!
    Har en fråga ang gurkmeja, finns ju färsk att köpa men är det inte så att man måste äta väldigt mycket färsk gurkmeja om man skall få samma resultat som av 1 msk pulver?
    Med vänlig hälsning Paula

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>