Detox i verkligheten: DEL 13) NAC, N-acetylcystein

NAC, N-acetylcystein, är en aminosyra som man kan ta som tillskott för att hjälpa kroppen med biotransformationen.

Som du minns från de första delarna av detox-serien, så används aminosyran cystein både i sig självt för konjugering i fas 2, men det är också en viktig del i vår kroppsegna antioxidant glutation. Glutation används också för konjugering, och är troligen det enskilt viktigaste ämnet för biotransformationen, avgiftningen alltså.

Cysteinets sulfhydryl-grupp har hög affinitet till tungemtaller och binder hårt till ämnen som kvicksilver, bly och kadmium, vilket förhindrar att joner från dessa ämnen tar sig in i hjärnan. Cystein motverkar också de skadliga effekterna av acetaldehyd (det ämne som bland annat bildas när alkohol bryts ner och som ger oss bakfylla, lyssna gärna på avsnitt 101 om alkohol), eftersom det är involverat i att göra om acetaldehyd till den snällare ättiksyran

Cystein bidrar även med svavel, vilket i sig är viktigt för biotransformationen.

Cystein kan dessutom ha en viss slemlösande effekt.

Cystein får du från protein i kosten, men kroppen kan också själv producera cystein med hjälp av den essentiella aminosyran metionin (som du också får från protein i maten).

Liksom andra aminosyror ska NAC helst inte tas med mat, utan mellan måltider. För att slippa konkurrens med andra aminosyror i maten.

Jag har fått testa NAC härifrån:

http://www.femalebalanceshop.com/nac-600mg

Hela detox-serien via taggen detox Häng med och lär dig om kroppens funktioner; och mat och tillskott för detta!

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>