DNA / genetik

På denna sida hittar du information om genetiska tester.
Du kan också gå direkt till priser och innehåll för de olika DNA-testerna:
DNA Health – övergripande genetiskt test
DNA Diet – kost och viktnedgång
DNA Sport – träning, skador och återhämtning

Att testa DNA är ett sätt att kunna anpassa sin livsstil; såsom kost, träning, tillskott och medicinering; efter dina gener.

Anna Sparre är certiferad i DNA testing, vilket innebär kunskap i det som testas, kunskap i att tolka testerna och att översätta vad det betyder för individen.

Exempel på anledningar till att göra ett DNA-test är tex om du vill äta tillskott av B-vitaminer, inklusive folsyra. Några vanliga genetiska förändringar berör metylering, vilket bland annat påverkar hur väl man kan tillgodogöra sig tillskott av tex folsyra och B12/kobalamin. Avvikelser i tex MTHFR- och MTRR-generna är mycket vanliga och kan medföra att B-komplextillskott gör mer skada än nytta.
Andra gener som testats berör hur väl leverns avgiftningsprocesser fungerar. Detta kan i sin tur bland annat påverka nytta och/eller skada som olika mediciner åsamkar kroppen.
Kroppens förmåga att ta hand om kaffe/koffein, laktos/mjölksocker, järn och salt är också till stor del beroende på dina gener. Liksom benägenheten att överäta söt mat eller hur väl mättnadskänslorna fungerar på fett.
Genetiska variationer ger även en indikation på vilken sorts kost som kan vara lämplig och eventuella behov av kosttillskott

I stort sett i alla kroppens celler hittar vi vårt DNA. De finns i cellens kärna organiserade i 23 par kromosomer som i sin tur innehåller ungefär 24 500 gener, där varje gen innehåller information för att cellen ska kunna skapa ett visst protein (som i sin tur kan utgöra tex ett enzym i kroppen). Generna utgörs av DNA och DNA består i sin tur av nukleotider. Nukleotider innehåller fyra olika baser (A, T, G och C), som beroende på hur de organiseras är de som utgör själva koden i vårt DNA.

Att testa DNA handlar om att testa ett antal utvalda så kallade SNP. SNP är skillnader i nukleotider på specifika ställen i vårt DNA, där baserna kan skilja sig mellan olika personer. En del sådana SNP är väl studerade och har visat sig påverka tex ett visst enzyms funktion eller ens benägenhet att bli insulinresistent.

Testerna och instruktioner skickas hem till dig efter beställning. Du kan ta provet hemma hos dig och skickar sedan in det för labbanalys med DHL i ett adresserat kuvert som medföljer testkittet. Testet är ett mycket enkelt test där du rullar/skrapar lite med en bomullstops i saliven i din mun.

Gå vidare till de olika genetiska testerna genom att klicka på nedan länkar:
DNA Health – övergripande genetiskt test
DNA Diet – kost och viktnedgång
DNA Sport – träning, skador och återhämtning

4Health – Kurser – Kostrådgivning – Föredrag – Malmö / Ystad

6 svar till DNA / genetik

  1. Pingback: Hur du kan bota infertilitet – och lite om folat vs folsyra | 4Health.se by Anna Sparre

  2. Rut Alexanderson skriver:

    Jag vill beställa ett gentest.

    Mvh Rut Alexandersson

  3. Pingback: Anna Sparre i JULKLAPP | 4Health.se by Anna Sparre

  4. Pingback: Törst – så funkar det | 4Health.se by Anna Sparre

  5. Pingback: Du smittas lättare av virus vissa tider på dygnet, och vissa tider på året | 4Health.se by Anna Sparre

  6. Pingback: Kaffedrickande genetiskt | 4Health.se by Anna Sparre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>