Du smittas lättare av virus vissa tider på dygnet, och vissa tider på året

När på dagen du får en virusinfektion kan ha stor betydelse för hur sjuk du blir, visar ny forskning. Och om du rubbar din dygnsrytm, så kan du bli känslig hela dagen.

Vid en virusinfektion använder sig viruset av kroppens egna celler för att föröka sig. Cellernas aktivitet styrs dock av dygnsrytmen.

I en ny studie visar forskare vid University of Cambridge i England att virus som infekterar möss på morgonen förökar sig och sprids tio gånger mer än virus som infekterar senare på dagen. Detta borde innebära motsatsen i människor, dvs att vi infekteras lättare på kvällen, eftersom möss är nattdjur.

Tidpunkten för infektion kan ha stor betydelse för hur mottagliga vi är för sjukdom, eller åtminstone för virusreplikationen, vilket betyder att en infektion på fel tid under dagen kan orsaka en svårare akut infektion.

I studien studerade forskarna möss som de infekterade med herpesvirus vid olika tidpunkter på dagen. Genetiskt så styrs dygnsrytmen framförallt av två gener, Clock och Bmal1 (Clock testas förresten i ett av DNA-testerna du kan göra, DNA Sport) Vanliga möss jämfördes med möss som saknade genen Bmal1, som styr dygnsrytmen.

Bmal1 är som mest aktiv under eftermiddagen. I de vanliga mössen såg forskarna att virusreplikationen var tio gånger högre om mössen infekterades på morgonen jämfört med om de infekterades på kvällen. I mössen som saknade Bmal1 sågs ingen sådan skillnad, utan viruset förökade sig i hög grad oberoende av när infektionen skedde. Det man såg var alltså att virus lättare sprider sig när denna dygsnreglerande gen är mindre aktiv. Hos oss människor inträffar detta mot kvällen.

Att virus förökar sig i hög grad hela dagen när man saknar denna gen, indikerar också att en störd dygnsrytm kan öka risken för att smittas av virus. Detta innebär i så fall att skiftarbetare som arbetar natt ibland och dag ibland och har en störd dygnsrytm kommer att vara mer mottagliga för virussjukdomar. Samma sak gäller gemeneman efter sommarsemester eller vid jetlag.

Den studerade ”klockgenen” är också säsongsbunden och mindre aktiv under just vinterhalvåret. Enligt forskarna bakom studien kan också detta vara en av flera förklaringar till varför influensavirus sprids mer under vintern.

Forskarna studerade även replikationen av herpesvirus och influensa typ A i isolerade cellkulturer (mänskliga cellodlingar) och såg ett liknande mönster. Och studieresultaten stämmer väl överens med tidigare studier som visat att tidpunkten på dagen för influensavaccin påverkar hur effektivt skydd vaccinet ger.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27528682

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/virus-farligast-pa-morgonen-15294

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6497582

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>