Giftlarm även i ekologiska produkter

Detta inlägg är verkligen bara för att informera, inte för att det ska kännas hopplöst på något sätt. Jag har ju i ett par av de senaste podcastavsnitten pratat om hur du giftbantar, och bland annat tycker jag att ekologisk mat är en viktig del.

När det gäller ekologiska ägg, så handlar det inte bara om gifter, utan ekologiska ägg innehåller mer näring, bl.a. mer omega-3.

Men i förra veckan rapporterades det om att ekologiska ägg i Sverige visar på högre halter av miljögifter såsom PCB än andra ägg – och nivåerna fortsätter att stiga.

Det var vid en regelbunden provtagning som det upptäcktes att halterna av miljögifterna i ekologiska ägg var tre gånger högre än för konventionella.

Inga gränsvärden har överskridits, men man når till åtgärdsgränsen och därför har Livsmedelsverket uppmanat branschen att titta på vad det kan bero på.

Redan 2004 upptäcktes att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än andra ägg. Den gången kopplades det till fodret, fiskmjöl från Östersjöfisk, och kraven på fiskmjölet skärptes. Men halterna har fortsatt att stiga.

Branschorganisationen Svenska Ägg säger i ett pressmeddelande att som ett första steg är planen att minska andelen fiskmjöl i hönsfodret. För tillfället finns ingen fungerande ersättning till fiskmjölet i ekologiska foderblandningar, därför kan man i dagsläget inte utesluta fiskmjölet helt.

Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och är skadligt på lång sikt.

Vad säger ni om detta? Och betyder detta att alla ekologiska hönor äter detta foder? Jag köper själv ofta ekologisk kyckling- eller hönsfärs. Någon som vet?

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/giftlarm-om-ekoagg

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Giftlarm även i ekologiska produkter

  1. Sandra skriver:

    Vi handlar ägg på Gödebergs gård i Lindome. Deras hönor får vegetabiliskt foder. Det var många år sedan jag frågade dem men förhoppningsvis stämmer det fortfarande.

  2. Xiro skriver:

    Att marknadsföra något som ekologiskt, ta extra betalt, och så har det förhöjda gifthalter – det är lurendrejeri!! Nordsjön och andra renare vatten finns nära, förklaringen om foder baserat på östersjöfisk håller inte. Och varför tillåts man använda, och varför använder man, foder med förhöjd gifthalt? Och till ekologiska ägg??

    Jag har ställt frågor till Livsmedelsverket och Svenska ägg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>