Guldmjölk! Och några andra enkla antiinflammatoriska recept för att öka ditt intag (och upptag) av kurkumin / gurkmeja

Har du också hört talas om guldmjölk? Sedan jag började konsultationer för många år sen är guldmjölk något många av mina klienter använt som en antiinflammatorisk hälsokur. De första jag pratade med gjorde det på vanlig mjölk , men den vanliga pastöriserade komjölken har ju en motsatt effekt i de flesta av oss. Dvs komjölken kan ju vara inflammationsframkallande. Jag minns hur jag frågade om de inte kunde göra det på kokosmjölk istället – både för att få den optimala antiinflammatoriska effekten, och som ett sätt att få i sig fint fett på.

Min vän Anna har förfinat konsten att göra guldmjölk på kokosgrädde – en kur hon använder sig av var dag. Så här kommer hennes tips, både på guldmjölk och på andra sätt att få i sig gurkmeja/ kurkumin. Här kommer hennes recept. Och ps. Jag dricker guldmjölk utan honung – den är supergod som den är!

Hej,
Idag är det jag, Anna Olsson som är gäst på 4Health.
Tack Anna Sparre för att jag får dela med mig av min variant av Guldmjölk. :)

Först förbereder vi en gurkmejepasta. Du smaksätter som du önskar, det finns flera förslag nedan. Tänk på att alla kryddorna har olika hälsofördelar.

Recept Gurkmejepasta

  • 0,5 dl Gurkmeja
  • 2 dl Vatten
  • 2 tsk Svartpeppar (hämmar nedbrytningen av kurkumin så att det stannar kvar och verkar längre i blodet)
  • Ingefära, riven (kan uteslutas om man vill få fram smaken på kryddorna nedan).

Koka försiktigt upp under omrörning och låt det sjuda till det blivit en pasta. Det går snabbt.
Rör därefter ner (fritt fram att utesluta och laborera med mängder);

  • 2 tsk äkta kanel
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 msk kokosolja (ökar upptaget av kurkumin)

För bästa effekt ska alla kryddor vara av bra kvalité och gärna ekologiska. Förvara pastan i en glasburk i kylen. Den håller ca 2 veckor. Den varar lika länge om du precis som jag dricker en kopp varje kväll. Många tycker att man sover bättre efter en kopp Guldmjölk.

Recept Guldmjölk

  • 2 tsk Gurkmejepasta
  • 2 dl kokosmjölk/kokosgrädde (gärna en utan E nummer och konserveringsmedel)
  • Honung efter smak

Värm upp under omrörning till lagom dricktemperatur. Känns det för mastigt med 2 dl kokosmjölk går det bra att blanda vatten och kokosmjölk.

Klart!

Ni har i tidigare inlägg kunnat läsa vilka positiva egenskaper gurkmeja har. Den är kanske mest känd för att vara antiinflammatorisk. Själv dricker jag Guldmjölk i avgiftningssyfte. Dessutom har jag märkt att den dämpat min hjärndimma, som kom i samband med utmattningssyndrom. Fantastiskt!

Tröttnar du på Guldmjölk och vill variera dig, Då hittar du några bonusrecept nedan.

Min hälsobrygd

Blanda Äppelcidervinäger, pressad citron, gurkmeja, svartpeppar, kanel, kokosfett och honung med varmt vatten. Drick på morgonen för att kicka igång kroppen.

Min hälsoshot

Juica ingefära och färsk gurkmeja. Blanda i svartpeppar. Svep. :) Ät gärna en fettrik måltid i anslutning för att förbättra upptaget.

Gurkmejesmoothie

Mixa gurkmeja, mango, kokosmjölk och ev lite ingefära . En apelsin kan vara gott för att variera smaken.

Indiska grytor

Gurkmejepastan är även god att använda i diverse grytor baserade på kokosmjölk.

Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

5 svar till Guldmjölk! Och några andra enkla antiinflammatoriska recept för att öka ditt intag (och upptag) av kurkumin / gurkmeja

  1. Sara Lyrén skriver:

    Hej! Har sett att det har kommit färskpressad juice från gurkmeja i butikerna, bl a en från Biofood se länk nedan. Är det något som ger samma effekt som ovanstående recept eller finns det någon hake månntro? Den står ju inte i kyldisken t ex och det brukar iaf jag reagera på om det är något som påstås vara färskt men inte behöver förvaras svalt. Med vänlig hälsning Sara

    http://www.bodystore.com/juice-gurkmeja-250ml?gclid=CjwKEAiAkajDBRCRq8Czmdj-yFgSJADikZggfDKyIN4RAWCJavxFeEa8C56na3cunP20lYWbNuCBsxoCmbPw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=COjA4ZSxo9ECFRWOsgodvqwJLQ

  2. Lågkolhydratkost sen 2005 skriver:

    Halv deciliter gurkmeja i pastereceptet: är det pulver eller färska bitar?
    Vill gärna ha recept med färska bitar – aom jag får via ekolådan.

    • Anna Olsson skriver:

      Personligen tycker jag att den färska gurkmejan passar bäst i Hälsoshoten, Gurkmejesmoothien eller i indiska grytor.
      Är det färsk gurkmeja vill jag helst ha den helt färsk och inte ha den i pastaform.
      Vill du prova färsk gurkmeja i guldmjölk rekommenderar jag att hoppa över momentet att göra gurkmejepasta och istället blanda alla ingredienser på en och samma gång. Då river man gurkmejan fint. Det smakar lite annorlunda och är lite mer tidskrävande om man vill dricka detta varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>