Hjälp din kropp bli av med kvicksilver

Som jag skrev http://4health.se/harmineralanalys-2 så lovade jag att skriva mer om hur man kan hjälpa kroppen att göra av med kvicksilver.

Kvicksilver ackumuleras i kroppens organ, såsom levern, och kan ställa till skada. Vid mild kvicksilverförgiftning kan man få en metallisk smak i munnen, nedsatta sinnen, tex smak- och luktsinne. Blir det värre kan det ge högt blodtryck, blodbrist, psykoser och till slut ge ”vällevnadssjukdomar” genom att skada nervsystemet, njurarna osv.

Kroppens allra bästa vapen mot kvicksilver är mineralet och antioxidanten selen. Min hårmineralanalys visade att jag har höga nivåer kvicksilver och relativt låga nivåer selen. Det går hand i hand. Antagligen har min kropp förbrukat selen på att bli av med kvicksilver. Så steg 1 är att få i sig selen. Det får du från fisk, skaldjur, nötter och fröer mm. Vet du att du har höga nivåer kvicksilver och låga nivåer selen så kan det vara värt att ta selen som tillskott.

Det är också viktigt att andra mineraler finns i tillräcklig mängd i din kropp. Bl.a. zink. Gör ett hårmineraltest om du undrar över mineraler, kvicksilver mm. http://4health.se/harmineralanalys

Det är också viktigt att magen fungerar som den ska, dels för att kunna ta upp selen ur maten, men framförallt för att kunna göra av med gifter som kvicksilver. Viktigt att du går på toaletten var dag, gärna 1-2 gånger dagligen. Fungerar inte detta så ta ett par matskedar linfrö om dagen samt magnesiumtillskott. Båda sätter fart på magen genom att få tarmen att fungera som den ska. Ju mer sällan du går på toaletten desto mer återabsorberas ur tarmen. (Värt att veta är att förstoppning som inte försvinner kan också vara tecken på dålig sköldkörtelfunktion, ibland som följd av trötta binjurar – vilket i sin tur kan bero på saker som höga nivåer gifter i kroppen… Ja, allt hänger ihop)

Det finns andra giftiga ämnen som kan förvärra höga halter av kvicksilver. Bly och kadmium tex är synergister till kvicksilver. Så se till att minimera exponeringen för sådana ämnen. Läs mer om kadmium här: http://4health.se/benbrott-av-gifter-i-spannmal

Svavelinnehållande mat som vitlök, lök och kål hjälper också kroppen i kampen mot gifter. Kvicksilver binder nämligen bl.a. till svavelbärande proteiner och har hög affinitet (dvs dragningskraft som gör att de reagerar med varandra och bildar föreningar) till antioxidanten glutation som innehåller svavel, till cystein som innehåller svavel mm. Svavel kan också tas som tillskott i form av MSM, metyl-sulfonyl-metan.

Testa även att bada med epsomsalt som innehåller sulfat (svavel) http://4health.se/epsomsalt-–-en-utomordentligt-halsosam-huskur

Det finns fler näringsämnen än selen som kroppen behöver i kampen mot kvickilver. Antioxidanter arbetar tillsammans, eller i turordning, för att oskadliggöra och föra ut giftiga ämnen. Det är därför viktigt att få i sig varierat med antioxidanter.  Se till att få i dig rikligt med antioxidanter såsom C-vitamin, E-vitamin mm. Eventuellt kan du testa tillskott av CoQ10. Vad jag vet är upptaget mycket dåligt när man försöker ta coenzym Q10 som tillskott, dessutom är det dyrt, men det kan eventuellt vara värt ett försök.

Liponsyra (R-lipoic acid) bildar kelat med metaller, vilket innebär att det kan hjälpa kroppen att bli av med kvicksilver mm. Ett kelat är ett komplex där metalljonen är bunden med andra ämnen så att det bildas en ringstruktur, vilket gör att metalljonen inte längre är lika fri att reagera med andra ämnen och ställa till skada. Dessutom sägs liponsyra kunna förlänga livslängden hos andra antioxidanter (selen, C-vitamin, E-vitamin, CoQ10). Liponsyra finns främst i mörkgröna bladgrönsaker och nötkött samt inälvsmat.

Sjögräsbaserade livsmedel eller tillskott som chlorella, spirulina och kelp är också bra på att hjälpa till att föra ut gifter ur kroppen. Särskild uppmärksamhet har de fått pga sin förmåga att hjälpa mot strålningsskador från uran, radon mm. Se dock till att få tag på detta i ren form/spårbar algodling så att de inte redan innehåller gifter när du stoppar i dig dem.

Koriander sägs mobilisera kvicksilver från kroppens vävnader så att selen och andra ämnen du ser till att få i dig kan ta hand om det och föra ut det ur kroppen.

Levern som är din kropps stora reningsverk vill gärna ha extra stöd om du har höga nivåer tungmetaller som den försöker göra sig av med. Se först och främst till att inte belasta levern med socker, alkohol och, såklart, gifter. Ett sätt att hjälpa levern är att få i sig de antioxidanter jag nämnt tidigare här i texten.
Ett mycket intressant livsmedel/tillskott som enligt många källor sägs stärka levern är det som kallas mjölktistel.

Förutom detta (nej, jag gör inte riktigt allt jag skrivit här), så pressar jag citron i dricksvattnet i samband med maten och tar ibland lite bikarbonat i ett glas vatten (mellan målen). Det kan både hjälpa kroppen att ta upp viktiga ämnen och är basiskgörande, vilket gör att kroppen slipper kämpa med att hålla pH uppe. Bikarbonat har även andra fördelar, men mer om det när jag skriver om vad man kan göra mot uran. Det är viktigt att inte ta bikarbonat i samband med måltid eftersom du kan bli för basisk i magsäcken. Magsaften är mycket sur, och det behövs för att kunna bryta ner protein.

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

21 svar till Hjälp din kropp bli av med kvicksilver

 1. P skriver:

  Kanske Oil Pulling fungerar bra mot kvicksilver?

 2. Skadar säkert inte. Men min mening är att oil pulling är bäst för att förebygga alla infektioner och grejer som kommer in via munnen (vilket är mycket). Säkerligen kan det dock hjälpa om kvicksilvernivåerna beror av amalganfyllningar

 3. Modesty skriver:

  Har man mycket amalgamfyllningar kan det vara värt att dels göra en elektrogalvanisk mätning (tror dte heter så på svenska), dels att fundera på att ta bort fyllningarna på ett säkert sätt (dvs inte hos vilken tandläkare som helst utan någon som fått rätt träning i detta).

 4. Pingback: KORIANDER & KVICKSILVER | Kemikaliedetektiven

 5. Ylva Matrisse skriver:

  Är fisk så bra att rekommendera för att bli av med kvicksilver i kroppen, enligt dig? Jag äter mycket fet fisk dvs makrill, vildlax, skaldjur. Men blir nu orolig och kanske skall jag helt sluta äta fisk och istället ta Selen, vilket jag gjort periodvis?

  “att bli av med kvicksilver. Så steg 1 är att få i sig selen. Det får du från fisk, skaldjur, nötter och fröer mm.”

  • Ylva Matrisse skriver:

   “Kvicksilver kan omvand­las till metylkvicksilver av naturliga processer i miljön och anrikas i näringskedjan, bland annat i fisk. Befolknings­grupper som äter mycket fisk, skaldjur och marina däggdjur är därför särskilt utsatta.” http://www.kemi.se/Innehall/Fragor-i-fokus/Kvicksilver/

   • Hej Ylva
    Det låter dumt att undvika all fisk för att undvika kvicksilver. Undvik stora djuphavsfiskar som hunnit anrika mer och ät mindre fisk och vit/icke-fet fisk. Skaldjur är tex inte fet fisk, inte heller torsk, alaska pollock, spätta etc. Dvs innehåller selen, men minimalt med kvicksilver. Och fisk från selenrika vatten
    EFtersom selen binder kvicksilver är det stor risk att tillskotten innehåller minst lika mycket kvicksilver som fisk…

    • Ylva Matrisse skriver:

     Vad har du emot fet fisk? Makrill, sill, vildlax är fet fisk och inte stor djuphavsfisk eller?

     Så du menar att Selentillskott inte är bra? Inga tillskott alls då? Inga vitamin- eller mineraltillskott? Fiskolja med Epa-Dpa är det inte bra, om det är hög kvalitet och rensat från gifter?

     • Jag har inget emot fet fisk. Fet fisk är toppen eftersom det är en omega3-källa. Jag svarade på din fråga. Kvicksilver ansamlas framförallt i fettet i fisken, medan selen finns i alla fisk. I övrigt så är det djuphavsfisk och då stora fiskar som hinner ansamla mest

    • Ylva Matrisse skriver:

     Vit fisk som gädda-gös-lake innehåller kvicksilver enligt Miljömedicin på Karolinska Institutet.

 6. Ylva Matrisse skriver:

  ”I mark, vatten och sediment omvandlas oorganiskt kvicksilver till metylkvicksilver som ansamlas i fisk, fr a i rovfiskar såsom gädda, gös, abborre, lake och ål i insjöar och kustnära vatten. Även större havslevande rovfiskar som tonfisk, svärdfisk och hälleflundra kan innehålla höga halter metylkvicksilver”! http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=39033&a=5730&l=sv

  Här säger Institutet för Miljömedicin på Karolinska Institutet att ”vit fisk” som gädda-gös-lake” innehåller kvicksilver (i insjöar och kustnära vatten/dvs där de flesta privatpersoner fiskar).

 7. Pingback: Årets populäraste – om candida, nötter, D-vitamin och kvicksilver | 4Health.se by Anna Sparre

 8. Daniel Alm skriver:

  5mån förgiftad via mat med kvicksilver är hos en Håranalysen i Åkersberga har ochså gjort fesses analys båda skricker ut kvicksilver mår sjukt dåligt vad fan! Läkare för nåt?!. Vad gör jag hjälp!! 0704910376

 9. Pia skriver:

  Hej! Jag har skyhöga värden uran i kroppen visar en hårmineralanalys. Samma sak visar ett brunnsvattenprov på vårt dricksvatten. Jag och familjen har druckit vattnet och duschat i det i 20 år. Du nämner i slutet av artikeln om kvicksilver en annan text om bikarbonat som behandling mot uran i kroppen. Det är viktigt för mig att komma åt den texten, men jag hittar den inte. Kan du vänligen hjälpa mig?
  Stort tack!

  • Hej Pia!
   Hade du gjort hårmineralanalys hos mig hade du haft svar på varför.
   Alla svenskar har höga uranvärden pga berggrunden. Så ditt hår är duschat i uranrikt vatten…
   Jag är inte säker på om det blev någon text om uran

 10. Hanna skriver:

  Hej! Jag undrar hur länge man kan gå på terapeutiska/höga doser av t.ex. E-vitamin och andra vitaminer som lagras i kroppen. Några månader?
  Tack på förhand!
  Mvh, Hanna

 11. Sarah skriver:

  Hej Anna!
  Har du någon koll på beryllium förgiftning? Jag har gjort en hårmineralanalys och har skyhöga halter av beryllium i mig. Beryllium finns typ i allt? Har du någon kunskap om detta? Jag vore väldigt tacksam om du svarade.

  Med vänlig hälsning
  Sarah

 12. Aleksander Bondestad skriver:

  Jag luktade på kvicksilver i högstadiet för 15år sen vilket resulterade i att jag fick hjärnskador och förlorade allt konsekvent tänkande fram till nyligen då jag tagit Zink magnesium och Selen tabletter för att rensa ut kvicksilvret ur kroppen enligt er rekommendation och det funkade, min hjärna är återställd. Tack ska du ha! det var ett enormt problem tidigare! finns det något mer jag kan ta för att rensa ut eventuellt kvarvarande kvicksilver i kroppen? Aleksander Jan Bondestad frågar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>