Höftont och axelont – för att evolutionen inte hängt med?

Har du ont i höften eller axeln? Det är vanliga besvär som ofta uppkommer av saker som dålig hållning och för svaga muskler på ena sidan kroppen, medan de är för korta på andra. Men något som verkar bidra till dessa besvär är en slags ”baksmälla” från människans evolution.

Att så många människor har så likartade besvär med smärta i höften, axeln eller ryggen, och att vi samtidigt har en del konstiga arrangemang av benen i våra kroppar kan bero på att evolutionen inte hunnit anpassa oss helt till att vara upprätta.  Att våra skelett inte riktigt hängt med i människans utveckling under årmiljonerna.

Vissa smärtor beror på att vi en gång var fyrbenta och nu är tvåbenta. Och det har skett på relativt kort tid. Vårt sätt att stå och gå på två ben har funnits i drygt två miljoner år. Ryggraden var en gång vågrät för fyrbenta, nu är den lodrät och ska bära en massa tyngd den inte bar förr. Det har varit en väldigt stor omställning.

Ett brittiskt forskarlag scannade några hundra fossiler som fanns på stora institutioner i Storbritannien och USA, gjorde sedan 3D-modeller och fann förändringar. Till exempel kan man se att vår lårbenshals långt tillbaka i tiden var smalare, och blev tjockare för att bära den extra vikten vid upprätt gång. Andra studier har pekat på en möjlig koppling mellan tjock lårbenshals och uppkomst av höftledsförslitning.

Ett utrymme i våra axlar har blivit smalare under årsmiljonerna och det har gjort att senor och blodkärl lättare kommit i kläm. Enligt forskarna är det en möjlig förklaring till att vissa människor får ont i axeln när de sträcker sig upp efter något.

Då kan man börja undra varför inte evolutionen inte fixat de här problemen. Men evolutionen kan bara jobba med det som finns till hands. Det blir oftast så att om det sker en förändring, till exempel i knäleden, så följer sen andra förändringar som kan vara negativa. Men det positiva resultatet vinner, och då får man ta medaljens baksida också så att säga.

Att vi har gått från att vara en fyrfota varelse till att bli en tvåbent leder till problem. Sen ökar vi på problemen med att sitta stilla för mycket, och att vara överviktiga osv.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-far-vi-ont-i-vara-hofter

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Höftont och axelont – för att evolutionen inte hängt med?

  1. Georgenip skriver:

    Georgenip

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>