Hur autoimmunitet ökar risk för hjärt- och kärlsjukdom

Psoriasis är en immunrelaterad, troligen autoimmun, sjukdom med en inflammatorisk sjukdomsprocess, som framför allt orsakar utslag och fjällande hud. Psoriasis kan dock även ge andra symtom, bl.a. ledvärk.

Nästan 300.000 svenskar lider av psoriasis. Men vad vårdpersonal och personer med psoriasis många gånger inte känner till är hur sjukdomen, liksom andra immunrelaterade och autoimmuna sjukdomar även påverkar kroppens insida.

Det är känt att det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, framför allt vid svår psoriasis. Trots att man har vetat att det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar för psoriasispatienter länge, informerar sjukvården sällan om detta.

Mekanismerna till vad som orsakar symtomen från psoriasis är ännu inte klarlagda, men det är kopplat till inflammation och effektiv inflammationsdämpande behandling minskar riskerna. Det kan vara samma typ av inflammation i blodkärlen som den man ser på huden som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Detta borde alltså gälla även andra autoimmuna sjukdomar med ökade inflammationsnivåer.

En ny studie visar att risken för att kroppens största blodkärl kan utvidgas och därför brista ökar markant för personer med psoriasis. I studien har forskare riktat in sig på åderbråck på den stora kroppspulsådern. Man har gjort en undersökning på nästan hela Danmarks befolkning och kommit fram till slutsatsen att både personer med mild psoriasis och de med svår psoriasis har en avsevärt högre risk att drabbas av åderbråck i den stora kroppspulsådern. Forskarna till studien tror att det kan vara samma typ av inflammation i blodkärlen som den man ser på huden.

Lyssna på avsnitt 83 av podcasten om autoimmunitet och immunrelaterade sjukdomar

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/psoriasis-kan-ge-utvidgade-blodkarl

http://newsroom.heart.org/news/psoriasis-severity-linked-to-rising-risk-of-abdominal-aortic-aneurysms?preview=8692

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar till Hur autoimmunitet ökar risk för hjärt- och kärlsjukdom

  1. Rolf Löfgren skriver:

    Jag läste för många år sedan att åderbråck på den stora kroppspulsådern kan bero på brist på mineralet koppar.

    En fundering, om det kan vara så att koppar tillskott kan hjälpa mot psoriasis. Är det någon som hört om detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>