Inte bara hälsan tar stryk av fosfortillsatserna i vår mat

Jag har tidigare skrivit om hur mycket olika tillsatser med fosfor som tillsätts till allt från charkprodukter till läsk. Och problemen som detta ger eftersom det rubbar balansen mellan olika mineraler, och därmed bl..a kan ge benskörhet (Lyssna gärna på avsnitt 106 eller sök på fosfor här på sidan)

Nu har vi så mycket fosfor tillsatt i maten att det i sig påverkar miljön och leder till överjödning. Fosfor används ju även i vanligt NPK-gödsel, P står för fosfor.

Men som sagt, Fosfor i olika former används som livsmedelstillsatser för att ge maten bättre konsistens, förbättra smaken och förlänga matens hållbarhet.

Ett problem med fosfor är att om det läcker ut stora mängder i hav och vattendrag blir det övergödning. Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så stora att de utgör ett hot mot miljön i sjöar och havet, enligt forskare på Havsmiljöinstitutet. De här livsmedelstillsatserna bidrar till att sjöar, vattendrag och hav får ett årligt tillskott på 60 ton fosfor, alltså fosfor som vi oss konsumenter får i oss från livsmedelstillsatserna. Genom urin och avföring hamnar det sedan i avloppsvattnet och bidrar till övergödningen.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6570735

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>