Jordnötter hjälper mot jordnötsallergi

Jordnötsallergi har fördubblats i västvärlden de senaste tio åren. Och råden har länge varit att undvika jordnötter till små barn, både pga allergirisk och pga kvävningsrisk.  Nu kan råden till föräldrar skrivas om.

En ny brittisk studie visar att det går att minska risken för att barn ska bli allergiska mot jordnötter.

Små barn som fick jordnötskex från att de var ungefär ett halvår gamla till de var fem hade över 80% mindre risk att bli allergiska.

Studien antyder att det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det.

Totalt undersöktes 640 barn i studien. Dessa följdes från att de var 4-11 månader gamla tills dess att de var fem år. Av de barn som fick äta jordnötskex blev bara 3,2 procent allergiska, mot 17,2 procent av de som inte fick. Lite jordnötter tidigt gjorde alltså att många barn slapp allergi.

Ett eller två barn av 100 kan få en livsfarlig allergichock av jordnötter och många andra får lättare besvär. För säkerhets skull hade forskarna sållat bort barn som var tydligt jordnötsallergiska från början. För barnen som var kvar fanns inga risker mer att äta jordnötter tidigt.

De brittiska forskarna anser nu att föräldrar ska undersöka om spädbarnet har överkänslighet och annars ge jordnötsprodukter. Det verkar enligt dem finnas ett litet fönster för att förebygga jordnötsallergi. Spädbarn utan symtom på eksem eller äggallergi borde ges jordnötsprodukter från fyra månaders ålder, enligt professor Gideon Lack vid King´s Collage i London. Och studien kan leda till att även de svenska råden om huruvida små barn ska äta jordnötter ses över.

http://www.svt.se/nyheter/sverige/jordnotter-hjalper-mot-jordnotsallergi

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>