Kaffedrickande genetiskt

Ett internationellt forskarlag har studerat varför människor har så skilda kaffevanor. Förklaringen härleds till en variation i en gen vid namn PDSS2 som ligger på kromosom 6.

I studien har forskarna jämfört arvsmassan hos 370 personer från södra Italien med arvsmassan hos 843 personer i landets nordöstra delar. Deltagarna fick även delta i intervjuer som innehöll frågor om kaffevanor.

Enligt resultaten dricker individer med variationen i PDSS2 i snitt en kopp kaffe mindre om dagen, jämfört med individer utan genvarianten. Forskarnas teori är att mutationen bidrar till en mindre effektiv metabolisering av koffeinet. Det bäddar för att dessa personer inte behöver dricka så många koppar för att uppleva koffeinets positiva effekter, såsom pigghetskänslor.

När forskarna gjorde ett ytterligare försök på fler än 1 700 personer i Nederländerna fann de ett liknande resultat. Även här drack individer med genvarianten mindre kaffe.

Det är inte första gången som forskare kopplar kaffedrickande till våra gener. I DNA-tester får du svar bl.a. på hur snabb din omsättning av koffein är. Och du får även andra svar, bl.a. gällande din levers biotransformation (avgiftning), vilket påverkar din tolerans för bl.a. koffein.

Jag har också skrivit om tidigare forskning på samma tema http://4health.se/kaffedrickande-genetiskt

http://www.nature.com/articles/srep31590

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/08/30/kaffevanor-kan-sparas-till-generna/

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>