Kombucha – det här är det, och så gör du din egen (DIY)

Det här med tarmflora, mikrobiom och probiotika är hett hett hett, och viktigt viktigt viktigt. :) Ett bra sätt att hålla magen glad och i form är att äta fermenterad mat, som tex surkål (Lär dig mer i avsnitt 105 av podcasten)

Häromdan la jag upp en bild på instagram när jag gjorde kombucha, och jag fick många frågor på det. Så idag tänkte jag lära dig det :)

Kombucha är fermenterat te. Till avsvalnat sötat te (mikroberna äter sockret, så du får inte i dig så mycket själv) tillsätter man bakterie- och jästkulturer i form av en så kallad scoby – en geléaktig klump som en del kallar för kombuchasvamp, men som egentligen är en blandning av bakterier och jästsvamp. SCOBY står för symbiotic colony of bacteria and yeast. Exakt sammansättning av denna flora varierar beroende på hur och var den tillretts, men generellt brukar scobyn bl.a. innehålla  bakteriesorter i form av acetobacter bacterial och jästsvamp i form av saccharomyces.

Enligt wikipedia så tillskrivs de positiva effekterna av kombucha förekomsten av glukonsyra, 2-keto-glukonsyra, ättiksyra, probiotikabakterier, mineraler och enzymer.

Det roligaste (och enklaste) sättet att starta sin kombucha är att ärva en bit scoby från en vän eller bekant. Det är roligt att ha en scoby där du känner till bakgrunden (släktträdet så att säga :) ) Det enda du behöver göra då är att tillaga te, tillsätta socker och scoby och låta det stå. Men känner du inte någon som har en scoby så går det att starta en egen. Här nedan berättar jag först mer i detalj hur du gör kombucha med en scoby, och sen hur du gör från scratch, om du inte har en scoby.

Så gör du kombucha om du har en scoby

Ingredienser och utrustning per liter kombucha du ska göra (oftast gör du dock större satser, kanske 3 liter)

 • en scoby (kombuchakultur)
 • en stor glasskål (gärna ganska bred/stor diameter eftersom bakteriekulturen växer till sig på ytan)
 • lock i form av kökshandduk och gummiband
 • 1 liter starkt svart te (obs! utan eteriska oljor etc, dvs earl grey funkar inte) . Det går också att göra kombucha på grönt te, örtte osv, men rekommenderar att börja med svart eftersom det verkar ge mest näring åt mikroberna
 • 1/2 dl socker (går att experimentera med olika sockersorter) Sockret är maten för mikroberna, så du måste tillsätta det. Däremot kommer det inte bli så mycket kvar, särskilt inte om du låter den fermentera länge – då får kombuchan en mer vinägeraktig smak.
 • 1 dl färdig kombucha (den vätska som scobyn redan ligger i)
 • ev smaksättare, som tex kanel eller lingon eller ingefära

Tillaga teet, tillsätt sockret och låt det svalna.
Kyl ner teet till rumstemperatur (kombuchan gillar temperaturer runt 24 grader, lägre temperaturer fungerar, men jäsningen går långsammare. Över 30 grader uppskattas inte)
Häll över det svalnade söta teet i glasbehållaren
Överför scobyn till teet tillsammans med ca 1 dl av vätskan / den färdiga, tidigare kombuchan
Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.
Låt stå i 1 till 2 veckor – klart!
Nu på vintern behöver den snarare 2 veckor, men det beror på hur varmt du har hemma. Kombuchan är klar när den smakar syrligt. Hur syrlig den ska vara avgör du – provsmaka!
Smaksätt kombuchan om du önskar. Förvara i kylskåp

Om du vill vara än mer avancerad så kan du få kombuchan att kolsyras. Häll den färdiga kombuchan i trycksäkra flaskor och tillsätt lite extra socker (gör att kombuchan kolsyras mer) Lägg ner smaksättare i flaskan. Låt stå i 2 – 5 dagar på varm, mörk plats och förvara sen i kylskåp. Även om det är nyttigast att hålla på med glasflaskor, så är en vanlig petflaska enklast att använda här. Känn på petflaskan varje dag, känns den mjuk, dvs du kan trycka in den, så behöver den tå längre. Så fort flaskan känns hård är den kolsyrad och klar och du ska sätta den i kylskåp.

Några saker att tänka på:

När din scoby har vuxit till sig kan du dela den. Dra itu den helt enkelt.
En del kan du spara i en glasburk täckt med kombucha i kylskåpet – som en reservkultur om din kultur blir dålig, eller om du vill ge bort en.

Håll koll på din scoby. Börjar den ser konstig ut, mögla (svarta prickar) och/eller kombuchan smakar konstigt är det bäst att slänga kulturen och skapa en ny (se nedan instruktioner).

Så gör du kombucha från scratch / så fixar du din egen scoby

 • en flaska opastöriserad, ofiltrerad kombucha (förhållandet mellan te- och kombuchamängderna ska vara mellan 3:1 och 5:1, dvs tre till fem gånger så mycket te som kombucha)
 • en stor glasskål (gärna ganska bred/stor diameter eftersom bakteriekulturen växer till sig på ytan)
 • lock i form av kökshandduk och gummiband
 • 1 liter starkt svart te (obs! utan eteriska oljor etc, dvs earl grey funkar inte)
 • 1/2 dl socker

Tillaga teet, tillsätt sockret och låt det svalna.
Kyl ner teet till rumstemperatur
Häll över det svalnade söta teet i glasbehållaren
Tillsätt flaskan med den färdiga kombuchan
Täck behållaren med kökshandduk och sätt fast den med gummiband.
Låt stå i 3 till 4 veckor, tills ett tunt lager kombuchakultur har bildats på ytan och teet luktar lite vinäger.

Nu kan du använda allt detta, dvs både scobyn och vätskan till att brygga ny kombucha. Dvs gör om processen, men använd nu istället ”receptet” ovan, med färdig scoby

Det här inlägget postades i Recept och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 svar till Kombucha – det här är det, och så gör du din egen (DIY)

 1. Marika Renström skriver:

  Fantastisk svamp, kallades Volga svamp när jag började för ca 40 år sedan!
  Har haft den från och till under tiden men aldrig ”matat” med annat än kokt avsvalnat vatten med ibland socker, ibland honung… kan varmt rekommenderas vare sig med eller utan te!
  Kram!
  Marika

 2. Marika Renström skriver:

  Fantastisk svamp, kallades Volga svamp när jag började för ca 40 år sedan!
  Har haft den från och till under tiden men aldrig ”matat” med annat än kokt avsvalnat vatten med ibland socker, ibland honung… kan varmt rekommenderas vare sig med eller utan te!
  Kram!
  Marika

 3. Margaritha Büeler Eklund skriver:

  Hej. Jag undrar om det där med att äta och dricka livsmedel med lågt ph-värde. Jag älskar både dressingar med vinäger och dricker Kombucha varje dag, älskar grönsaker som innehåller oxalsyra som rödbetor osv. Man hör och läser hela tiden att vi är sura, liksom får omgivning/naturen och att vi därför bör undvika livsmedel med lågt ph, även vinäger (Kombuchan är lika sur)och t.o.m. citroner. Från andra håll rekommenderas att dricka citronvatten och de sägs att citron verkar alkaliskt när det kommer ner i matsmältningssystemet. Jag vill gärna tro på det och att kombuchan verkar som citron. Vad stämmer?

  • ja, sura livsmedel är bra för din matsmältning eftersom många är för basiska i magsäcken för att bryta ner protein
   Ang pH i kroppen så fungerar det på ett helt annat sätt. Mer om det kan du bla. lära dig i podcastavsnitt 106 och genom att söka här på bloggen

 4. Anders skriver:

  Hej Anna!
  Spännande saker det här, men det verkar vara lite av ett professor Baltazar projekt :-)
  Vad tror du om denna genväg? http://råfrisk.se/kombucha/

  Med vänlig hälsning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>