LCHF för dig som tränar OCH vill gå ner i vikt

Har stött på många klienter som äter LCHF, tränar/motionerar relativt mycket och har svårt att gå ner i vikt.

Ett vanligt förekommande problem hos dem som både tränar och vill gå ner i vikt är att de ofta är hungrigare och inte får samma mättnadskänsla av fet mat som de som tränar lite eller inget. Man lyckas ibland överäta fett och särskilt mejeriprodukter. Lösningen kan vara att under en period plocka bort mycket av mejeriprodukterna och faktiskt ha en lite större andel grönsaker och protein i förhållande till fett, eftersom det ger utfyllnad under måltiden så att man inte överäter. Man äter ju totalt sett mer mat, så den absoluta mängden fett blir inte mindre än för den som inte tränar.

Tänk på att du dessutom tål (och kanske behöver) lite mer kolhydrater i form av grönsaker när du tränar. I dessa fall kanske det inte är några gram extra kolhydrater som gör att du inte får din önskade viktnedgång, utan att du helt enkelt äter för mycket mat. Det kan då vara lättare att hålla sig till vettiga mängder energi genom att fylla ut måltiderna lite med grönsaker (dvs vatten och fiber som fyller ut magsäcken, och några gram kolhydrater) och protein (stora jobbiga molekyler för kroppen att bryta ner, vilket ger snabb mättnadskänsla)

Dessutom – tränar du för långa pass kan kroppen reagera lite på motsvarande sätt som om man kaloribantat den. Dvs. den skriker efter energi och vill gärna lägga på sig lite extra för säkerhets skull. Lite reservförråd för de tuffa maratonpass du utsätter kroppen för. Tränar du för hälsa (och vikt) så är det ofta bättre att hitta kortare, effektiva pass som du gör oftare.
(Förstå mig rätt här: Träna hårt och intensivt så att du tar ut dig, det ger bäst resultat, det jag syftar på ovan är om du tränar för långa pass)

Vill ändå avsluta med mitt motto, så att du inte slutar träna för att du inte går ner i vikt: All träning är bättre än ingen träning!! Kroppen behöver röra på sig, den är gjord för det. Fortsätt med det så hjälper jag dig gärna med en kost som fungerar för dig.

Det här inlägget postades i Kost, Träning, Vikt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>