Mat att undvika vid pollenallergi

Nu är det björkpollenallergi-tid. Om du lider av det kan det vara vara värt att se över ditt intag av mat som tex nötter och kiwi. 70 % av de som är allergiska mot björkpollen korsreagerar med viss mat under den allergiframkallande perioden, men besvären kan även finnas under resten av året.

En allergiker reagerar på ett särskilt protein i pollen. Liknande proteiner finns i andra produkter från växtriket.

Proteinet som är allergiframkallande i björkpollen finns också i al och hassel, äpple, kiwi, morot, potatisskal, mandel, hasselnöt, valnöt, jordnöt och soja. Har man riktigt svåra besvär kan man även reagera på de födoämnen som har mindre mängder av det här proteinet, som banan och jordgubbar.

Korsreaktioner ger ingen allergichock utan symtomen stannar oftast vid mun och svalg. Proteinstrukturen förändras och förstörs ofta när maten värms eller kommer i kontakt med magsyra, vilket betyder att man inte längre reagerar på det.

Björkpollenallergiker är de allergiker som brukar få starkast korsreaktioner. Men även de som är gräspollenallergiker och gråbopollenallergiker kan känna av dem. Gräspollenallergiker kan bland annat få symtom av vete och andra sädesslag. Vete är ju också ett grässlag och har därför liknande protein i sig. Om man är gråboallergiker så kan man bland annat reagera på selleri, morot och vitlök.

Andra korsreaktioner är allergi mot djur och mejeriprodukter. På laboratorienivå kan man se att mjölk och pälsdjursallergi kan korsreagera.

OCH! Glöm inte citronsyra E330! http://4health.se/konstgjord-citronsyra-skapar-allergibesvar (och http://4health.se/?s=citronsyra)

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/det-kliar-kors-och-tvars

Det här inlägget postades i Kost, Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Mat att undvika vid pollenallergi

  1. Kristin Wärme skriver:

    Vore intressant med ett poddavsnitt om allergier! Matallergier, överkänslighet, pollen, djur osv. Vad är skillnaden mellan omika typer och vad vet man om orsaker och samband, hur spelar kosten in? Finns det några generella råd som gäller för alla allergiker? Min man och jag har kört en detox nu i några månader, jag reagerar nu på saker jag tålde förut, t ex nötter och frön, hur kan det komma sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>