Mejerifri? Smörsås istället för gräddsås

Många är ni läsare som försöker minska eller undvika mejeriprodukter. De flesta behåller dock smör, eftersom mjölkfettet generellt är ett bra fett – det man mest vill undvika i mejeriprodukterna är de jobbiga proteinerna. Jag har lagt upp många tips på mejerifria röror och tillbehör (sök bl.a. på mejerifri) , och blev glad när jag för någon dag sen såg att Birgitta Höglund tipsade om en sås som hon gör på smör. Hon klarnar till och med smöret, dvs tar bort det protein som finns i smöret (lyssna gärna på fler tips från Birgitta i avsnitt 35 av podcasten)

Smörsås (3-4 personer)

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vinäger (balsamvinäger ger en fin liten hint av sötma, men vit- eller rödvinsvinäger fungerar också bra)
  • 1 msk pressad citron
  • salt
  • Örter och kryddor efter smak, tex hackad persilja, timjan, basilika eller dragon. Samt chili, peppar etc. Birgitta använde även finhackad paprika.

Smält smöret på svag värme, och låt mjölkproteinet och saltet fällas ut. Separera det klarnade smöret från proteinet (tål du proteinet kan du spara salt/proteinblandningen och vispa ner lite av det för smakens skull)

Rör samman äggulor, vinäger och citronsaft i en kastrull, värm på relativt låg värme på spisen och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat. Var försiktig så det inte blir för varmt – då blir det äggröra :)

Vispa ner det klarnade smöret (försiktigt/ lite i taget)

Smaksätt med salt, örter och kryddor efter smak.

Birgittas originalrecept hittar du här

Det här inlägget postades i Recept. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>