Munhälsa och demens

Tandköttssjukdom har kopplats till sämre kognitiv förmåga. Man tror att en respons på tandköttsinflammation (parodontit) är snabbare försämring av hjärnans funktioner.

En liten studie tittade på 59 personer med mild demens. I studien utvärderades deltagarnas kognitiva förmåga, och blodprov togs för att mäta inflammationsmarkörer. Dessutom utvärderades deras munhälsa.

I gruppen hade 22 personer tydlig parodontit. Den här gruppen hade också en sex gånger snabbare försämring av sin kognitiva förmåga.

Patienter med tandköttsinflammation får in bakterier via munhålan till blodet. Högre nivåer av antikroppar mot parodontit är associerat med ökad inflammation på andra ställen i kroppen. Detta har i sin tur kopplats till snabbare insjuknande i Alzheimers sjukdom.

Inflammation har länge associerats med Alzheimers. Den nya studien stärker kopplingen mellan inflammation och demenssjukdomar.

Den här studien visar inte på några orsakssamband, men det verkar finnas en koppling mellan munhälsa och demens. Demens är dock också starkt kopplad till insulinresistens och diabetes. Insulinresistens och diabetes får man om man äter socker och snabba kolhydrater. Samma mat som försämrar munhälsan. Så en del av insjuknandet ligger gissningsvis i kosthållningen, även om en del kan ligga i munhälsan som sådan, och de bakterier du då får in i kroppen via munhålan.

Ralf Sundberg pratade om detta samband mellan munhälsa och demens i avsnitt 79 av podcasten och jag rekommenderar dig att lyssna på avsnitt 33 om Alzheimers av podcasten så får du lära dig hur du förebygger och bromsar demenssjukdomar!

Här har du dessutom ett bra tips för munhälsa: http://4health.se/oil-pulling

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0151081

http://www.bbc.com/news/health-35775743

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Munhälsa och demens

 1. erik skriver:

  Socker orsakar inte Alzheimers.
  Socker förstör tänderna och därför är det bra att ta bort socker.
  Detta är den vetenskapliga förklaringen till varför vi ska sluta äta socker om man lider av Alzheimers, att socker är gift är en felaktig förklaring.

  Det är tveksamt att socker direkt orsakar inflammation.
  Glukos kan inte vad jag vet orsaka inflammation.

  Sparre har bra kunskap denna bloggpost var bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>