Signalsubstansen dopamin ansvarig för att ”tiden går fort” när du har kul

”Tiden går fort när man har kul” – uttrycket är inte helt taget ur luften, för nu föreslår forskare en förklaring till fenomenet – och det har med signalsubstansen dopamin att göra.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i hjärnan och har en rad olika funktioner. Dopaminneuronerna har sin bas i hjärnstammen, men därifrån sprider det sig via nervtrådar till vitt skilda områden i hjärnan och är involverad i alltifrån vår motorik till förälskelse. Det man framförallt förknippar med dopamin är att det kickar igång för att belöna oss. När vi förväntar oss något ur en situation, och det bekräftas, belönas vi med en dos dopamin.

Men dopaminet är även involverad i vår tidsuppfattning, eftersom våra förväntningar handlar väldigt mycket om tid. Man talar till exempel om en sorts ”dopaminutbrott” som äger rum när vi får en belöning, trots att vi inte väntade oss det. Då kickar dopaminsubstansen igång ordentligt, för att vi i framtiden vet vad vi har att vänta oss.

Nu har en portugisisk forskargrupp upptäckt hur dopamin kan kopplas till vår personliga tidsuppfattning. De tränade upp möss att bli duktiga på att avgöra om tiden mellan två pip var längre eller kortare än en och en halv sekund. Om de gissade rätt fick de en belöning, och forskarna följde hur deras dopaminnivåer förhöll sig under experimenten.

Genom att sedan manipulera mössens dopaminsignaler kunde forskarna se att ju högre halten av dopamin var, desto mer underskattade mössen tiden mellan pipen – de upplevde alltså att mindre tid hade förflutit mellan pipen än vad om verkligen var fallet. Tiden gick alltså fort för dem när de hade de kul!

http://science.sciencemag.org/content/354/6317/1273.full

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-gar-tiden-fort-nar-du-har-kul

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>