Sköldkörtelproblem är nästan alltid autoimmun sjukdom

Många många lider av underfunktion i sköldkörteln. Många är ni som kontaktar mig och vill ha hjälp.

Min första fråga till klienter med sköldkörtelproblem är alltid – ”är det autoimmunitet?” Svaret i 99% av fallen – ”jag vet inte”

Detta är helt galet! Detta är inte ditt fel, utan ett fel i vården. I många fall har man inte ens testat antikroppar mot sköldkörteln, trots att detta är det vanligaste problemet. I andra fall har man testat och upptäckt antikroppar, men man meddelar inte patienten att denne har en autoimmun sjukdom.

Din vanliga läkare tycker nämligen att lösningen på avvikande sköldkörtelvärden är samma oavsett orsak. Lösningen är att skriva ut Levaxin. Detta är så långt ifrån sanningen man kan komma. (Nu generaliserar jag givetvis, det finns fantastiska undantag med läkare som vet vad de gör. Det är troligen inte heller så att läkaren försöker göra fel – tvärtom! Läkaren gör troligen allt hen kan för att du ska få må bra, så missförstå inte detta. Det är ett fel i vården, inte ett personangrepp)

För det första blir ganska få överhuvudtaget hjälpta av enbart Levaxin

För det andra är lösningarna på olika sorters sköldkörtelbesvär totalt olika, beroende på om det beror på autoimmunitet, på stress eller på något annat.

För det tredje bränner du ut kroppen om du äter sköldkörtelhormoner som gasar på kroppen, om din nedsatta sköldkörtelfunktion beror på stress och utmattning. Då är det din kropp som väljer att säga åt dig att vara trött och vila, men du går emot signalerna.

Jag har bara (BARA!) stött på fall av sköldkörtelbesvär som beror på antingen autoimmunitet eller stress. Levaxin är inte lösningen i något av fallen. Levaxin kan vara en del av lösningen i autoimmunitet om autoimmuniteten gått så långt så att sköldkörteln börjat brytas ner ordentligt. Men den verkliga lösningen är att stoppa kroppens attack mot sin egen sköldkörteln så att den inte bryts ner mer. Detta gör du genom att läka tarmen och dämpa inflammationen – med kost (bl.a. utesluta ämnen du inte tål och allmänna saker som påverkar tarm och immunförsvar, såsom gluten och mejerier) och stressreducering.

Var ska du börja?

1. Se till att din läkare testar antikroppar mot sköldkörteln. Detta ska alltid vara det första steget. Antikroppar som testas kallas TPO, och du bör även testa TGak. Dessa testas vid sidan av vanliga sköldkörtelvärden som TSH, fritt T3 och fritt T4 (och helst även reverse T3). Har du antikroppar måste du börja med kosten

2. Om du inte skulle ha antikroppar så måste du rannsaka dig själv – kan problemen bero på stress och utmattning? Har du jobbat dig in i väggen? Övertränat? Haft konstant oro? Magproblem etc.  Då är inte Levaxin lösningen

Börja med dessa två steg innan du kontaktar mig eller någon annan som kan hjälpa dig.

Det här inlägget postades i Ohälsa & Sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

10 svar till Sköldkörtelproblem är nästan alltid autoimmun sjukdom

 1. Ulla skriver:

  Jag har haft problem väldigt länge, strax ovanför Levaxingränsen, värdet ligger på en jämn nivå. Jag har ätit vanlig kost med en del skräpmat, sedan 2010 för det mesta strikt, ibland liberal LCHF. Då är det rotsaker, någon frukt o d, inget socker o mjöl ätande.

  Jag fick för ett antal år sedan veta att jag hade något protein som skulle indikera att jag kunde vänta ett försämrat värde i framtiden. Då svaret var brevledes från en staffettläkare, kunde jag inte fråga mer. Är det ett svar på de prov du hänvisar till? Vet inte som de flesta andra, men förmodar att jag har autoimmun nedsättning. Har opererat bisköldkörtel, men det ska inte påverka enl läkaren.

 2. Tina Hansson skriver:

  Tack för all kunskap du förmedlar! Mitt läge är hög stress under många år som resulterade i en hypotyreos diagnos 2012. Blev insatt på levaxin… sen dess har min hälsa gått upp och ner liksom levaxin dosen. I mars i år ändrade jag min kost till lchf som jag med tiden blivit mer kunnig i. På senare tid även reducerat mjölkprodukter. Jag har kunnat minska levaxin dosen, speciellt unde min långa semester då jag också tränade mer. Tillbaka på jobbet har stressen blivit hög o jag kanske måste inse att jag behöver byta arbete… antikroppar är testade vid två tillfällen, båda gångerna negativt. Jag tar kosttillskott o använder östrogenplåster o progesteron. Är 51 år. Finns det något mer jag kan göra för att bli balanserad? Mvh Tina

 3. Åse skriver:

  Hej!
  Tack för all fantastisk kunskap som du/ni förmedlar.. :) Vet du om någon som arbetar på samma eller i alla fall på ett liknande sätt som du men i Borås, Göteborgstrakten istället? Jag har en dotter med hormonell obalans men jag vet inte vem mans kulle kunna vända sig till. Känner ni till någon i mina trakter?
  Mvh Åse

 4. Johanna skriver:

  Hej. Sedan feb 2016 har jag ingen sköldkörtel. Äter Levaxin, mår dåligt! Letar i gamla lab-resultat men kan inte hitta att någon kollat fritt T3 på mig! Däremot hittade jag ett lab-resultat från 2012 : TPO-Antikropp! Vad betyder det? Kan jag kolla antikroppar nu, trots avsaknad av sköldkörtel?Mvh

 5. Cecilia skriver:

  Hej!
  Har följt mina värden och aktivt försökt rehabilitera mig själv senaste året…
  När TSH legat över 5 har kortisolhalten varit 333 och 383 för att sedan minska till 268 när TSH gått ned till 4,44. Varför? Min logik säger att när kortisolproduktionen ökar borde TSH minska, ???
  Antikropparna mot thyreoglobulin verkade först följa TSH så att lägre antikroppar = lägre TSH fast sedan ändrade det sig lite i juni då antikropparna stigit lite till 239 när TSH var 4,44.
  Hur säkra är provsvaren och hur mycket kan de variera över dygn och vecka?
  Finns det inga logiska samband?

 6. Anna Gustavsson skriver:

  Lären sa att jag inte hade autommin sköldkörtel…
  TSH låg på 14 T4 var över sin gräns……fick levaxin, ska göra återbesök
  Vill ta T3 men i Malmö tar dom inte det…
  Vad gör jag?

  • Det du behöver veta är ditt värde på TPO. Tycker också du ska få ett värde på TG-ak, för att verkligen utesluta autoimmunitet. Lyssna på avsnitt 111 också
   Är det inte autoimmunitet så är det med 90% sannolikhet stressrelaterat – leta efter orsaken!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>