Svårt att äta lagom mycket mat trots att du äter högfettskost / LCHF?

En del av er har säkert själva märkt att medan vissa känner en direkt mättnad/nöjdhet av fett (en av anledningarna till att de går ner så mycket i vikt på en högfettskost / LCHF), så har andra inte något problem med att sleva i sig smör i stora mängder (och såklart grädde och crème fraîche, men det är en annan femma eftersom mejerier är beroendeframkallande i sig. Lyssna gärna på avsnitt 14 av podden http://4health.se/avsnitt-14-ar-mjolkmejerier-halsosamma-och-vad-ar-opioida-peptider)

Nu visar en ny studie att personer med brist i en specifik receptor i hjärnan, MC4R, verkar föredra fet mat i betydligt högre utsträckning än personer där receptorn fungerar normalt.

Forskarna lät en grupp om tjugo personer äta en maträtt med kyckling och ris. Det personerna inte visste var att olika portioner hade olika mängd av socker och fett, trots att utseende, textur och smak var oförändrad, enligt forskarna.

De såg då att de personer där receptorn MC4R, som tar hand melanocortin, inte fungerade normalt undermedvetet föredrog den fetare maträtten.

Melanocortin är ett litet protein, en så kallad peptid, som binder till receptorn MC4R i hypotalamus i vår hjärna. Sen tidigare vet man att den spelar en stor roll i vår förmåga att känna hunger eller mättnad, beroende på vilket hormon som skickas till receptorn.

Även om det är relativt ovanligt att den här receptorn inte fungerar som den ska hos människor – ungefär 1-5 procent av överviktiga har brister i den – är den väldigt viktig när vår hjärna ska avgöra om vi bör fortsätta äta eller om vi är mätta. Dessutom verkar det enbart vara en gen som ligger bakom receptorn.

Tidigare har man sett att möss, som man har genmodifierat till att ha brister i sin receptor, även de föredrar den fetare maten.

Man tror alltså att en av hjärnans viktigaste receptorer när det handlar om hunger och mättnad också kan styra vilken typ av energi som man föredrar.

En brist i studien är att det är svårt att veta om det faktiskt inte finns subtila skillnader i maträtterna som försökspersonerna skulle kunna reagera på. Men samtidigt är skillnaden väldigt stor i vad personerna verkade föredra, och det är intressant.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/foredrar-du-fett-framfor-socker

Det här inlägget postades i Kost och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>