Utmattad, trött, energilös? Det här har hänt i kroppen och så kan du utreda

Många personer, och ofta kvinnor över 40 år, drabbas av trötthet och energilöshet. Ofta även i kombination med saker som håravfall och viktuppgång. Det blir allt vanligare att man börjar leta i sköldkörtelproblematiken, vilket är bra och hjälper många, men långt ifrån alla.

Jag har skrivit och pratat mycket om stress, utmattning och binjurar. Men inte bara binjurarna och sköldkörteln är involverade i utmattning, trötthet och energilöshet.
När du känner dig utbränd börjar det ofta i ett av tre system i kroppen: binjurarna, sköldkörteln eller mitokondrierna.
De påverkar alla varandra, så till sist brukar alla dessa tre system vara påverkade, men det kan vara värt att hitta den primära orsaken till din energilöshet.

Samtliga av dessa tre systems påverkan beror i sin tur nästan alltid på stress i någon form, där jag med stress menar alla påfrestningar, såsom stress, oro, infektion, näringsbrister, skiftarbete, överträning, jojobantning, blodsockersvängningar med mera.

Binjurarna har jag skrivit om mycket för några år sen, så dem kan du läsa om i tidigare inlägg, eller lyssna på avsnitt 4 av podcasten / podcasten. Även Peter Martin pratar utbrändhet i avsnitt 66. Men i stort så är binjurarna de körtlar som är ansvariga för att utsöndra stresshormoner som kortisol, dels som en del av den normala dygnsrytmen och dels för att upprätthålla balans när kroppen utsätts för stress.

Sköldkörteln har jag också skrivit om, men inte lika mycket. Sköldkörteln och dess hormoner är ansvariga för ”gasen” i kroppen, den reglerar upp och ner ämnesomsättning och energi. Sköldkörteln påverkas även den mycket av stress, på ett sekundärt sätt, men också tex av ständiga bantningskurer som kan dra ner på sköldkörtelns aktivitet, eller av brist på näringsämnen som tex jod. Och något av de vanligaste som skapar problem med sköldkörteln är autoimmunitet, dvs antikroppar mot sköldkörteln. Det i sin tur uppkommer som en kombination av ärftlighet, nedsatt tarmfunktion (ökad tarmpermeabilitet, dvs genomsläpplighet, mm) och triggers (infektion och sjukdom, gluten mm).

Det tredje systemet har jag däremot inte skrivit så mycket om, och det berör mitokondrierna. Mitokondrierna finns inne i varje cell och är cellens kraftverk. I mitkondrien omvandlas energin som vi äter till ATP, energi som cellen kan använda. Det här sker i citronsyracykeln (Krebs cycle) och i elektrontransportkedjan (andningskedjan).

Om den här energiproduktionen är nedsatt så drabbas vi av liknande besvär som om sköldkörteln eller binjurarna är nedsatta – utmattning, energilöshet och trötthet. Och även av följderna av detta, såsom håravfall, förstoppning och liknande. Även mitokondriernas nedsatta funktion kan vara sekundär, och beror på att det primära problemet sitter i binjurarna eller sköldkörteln, men det kan också vara mitokondrierna som påverkas först. Detta kan bero på olika saker, men bland annat på näringsbrister och toxicitet (gifter alltså).

Hur kan man då ta reda på vad det är som påverkas i kroppen?
Jo, genom att testa. Binjurarnas funktion kan du testa i ett salivtest
Sköldkörtelns funktion kan du testa på vanlig vårdcentral, men det räcker inte med att testa TSH och T4, du behöver även testa fritt T3, eventuellt reverese T3 och framförallt antikroppar, dvs TPO (TPOAK), och helst även TgAK (thgh-ak) . Får du inte hjälp på vårdcentral kan du även testa sköldkörteln privat.
Mitokondriernas funktion och olika brister och mycket annat kan du testa i ett test som kallas för organic acids, organiska syror

Sedan ska du (eller vi, om det är mig du jobbar med) kombinera testresultaten med din historia och dina symtom för att få en bild av var problemet är och vad du ska göra åt det.

Det här inlägget postades i Hälsa - övrigt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar till Utmattad, trött, energilös? Det här har hänt i kroppen och så kan du utreda

 1. Pingback: Månadens populäraste – om utmattning, sötsugshormon, sockerberoende, före- och efterbilder, stress, nyttig pasta mm | 4Health.se by Anna Sparre

 2. Anna gustavsson skriver:

  Jag undrar över prover?
  TSH 14
  T4 lite förhöjt kommer inte ihåg..
  Inga antikroppar
  Läkaren kände på halsen inga förstoringar..

  Fick inget svar, vara att vissa kan ligga högt på TSH som typ man väger olika.

  Har du nån förklaring på detta höga TSH det gör m7g orolig.

  Mvh

  • Karin skriver:

   Hej! Det låter ju konstigt, är du säker på att det var TSH och inte T4 som var såpass högt? Annars skall du gå tillbaka och ta nya prover och be om en annan bedömning. TSH skall INTE vara så högt som 14, det betyder att du har en överproduktion av sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). Detta beror i många fall på en hypothyreos, dvs du har för lite sköldkörtelhormon (T4) för att din ämnesomsättning skall kunna fungera normalt. Om du är intresserad så läs på te x internetmedicin eller 1177 vårdguiden, praktisk medicin är en annan tillförlitlig sida. Med vänlig hälsning, Karin (ej involverad i denna sidas verksamhet)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>