Lågkolhydratkost/ LCHF

4Health arbetar med lågkolhydratkost. Det är kost som bygger på forskning/ vetenskap samt vad vi under evolutionen anpassats till att äta

Lågkolhydratkost är numera godkänd av Socialstyrelsen för behandling av övervikt samt av diabetes typ 2 och antalet positiva läkare och forskare ökar stadigt.

Lågkolhydratkost är t.ex. LCHF och Paleolitisk kost. LCHF står för Low Carb High Fat och Paleolitisk kost betyder Stenålderskost. Båda handlar om att vi ska äta sådant vi är gjorda för att äta, dvs. det vi har ätit under evolutionens miljoner år. Då åt man mycket ägg, fisk, djur (gärna de feta delarna eftersom de gav mest mättnad), växtdelar, nötter mm. Däremot började vi inte odla säd förrän för 4-5000 år sedan och vi har därför inte hunnit anpassa våra kroppar till stärkelserik mat som bröd, pasta mm. Och definitivt inte till den industriellt producerade mat som bara funnits de senaste 100-200 åren. Våra gener ändras mycket långsamt, de är idag 99,98% identiska som för 40 000 år sedan då vi började flytta till norra Europa.

När fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater överensstämmer med vad vi har utvecklats till att äta, dvs. en kost som är fattig på kolhydrater men rik på fett och protein, och vi dessutom väljer naturliga råvaror fungerar våra hormoner, mättnadssignaler mm, vi mår bra, behåller hälsan och kan äta oss ner i vikt. Utan ny mat slipper man med större sannolikhet de nya sjukdomarna såsom hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Ett högt innehåll av socker och snabba kolhydrater i det man äter ger en snabb stegring av hormonet insulin i blodet. Fett och protein ger normalt inte samma stimulering av insulinproduktionen. Höga nivåer insulin får fettcellerna att ta upp näringsämnen ur blodet och lagra dem som fett. Dessutom släpper inte fettcellerna ifrån sig sitt innehåll så länge halterna av hormonet är högt i blodet. Det verkar alltså som att stora mängder insulin i blodet  i längden leder till viktuppgång, medan tillräckligt låga halter har motsatt effekt, och ger viktnedgång.

Om det är avsaknad av insulinet och dess fettinlagrande effekt, eller fettet och proteinets effekt på mättnadssignalerna som gör att man går ner i vikt av lågkolhydratkost är man fortfarande inte säker på. Kanske är det den kombinerade effekten. Det man vet är att lågkolhydratkost/LCHF ger mindre hunger och särskilt mindre sug efter sötsaker. Blodsocker, insulin och andra hormonella faktorer förbättras. Dessutom ökar välbefinnandet, energin och koncentrationsförmågan i längden. Och att undvika gluten (mjöl) och socker, vilka båda har skadliga effekter på tarm och lever, är ett stort steg mot en bättre hälsa utan sjukdomar och besvär.

Här kan du se en amerikansk läkare förklara hur och varför lågkolhydratkost fungerar: http://4health.se/hur-och-varfor-lagkolhydratkost-fungerar

4Health – Kurser – Kostrådgivning – Föredrag – Malmö & Kåseberga / Ystad

Kommentarer inaktiverade.