Sockerberoende

Stödgrupp och utbildning för sockerberoende

Beskrivning: Syftet med gruppen är att få utbildning och kunskap om sockerberoende, mat och hur kroppen fungerar. Att få stöd och utbyta erfarenheter med andra i samma situation. Att få verktyg – både konkreta relaterade till kosten, och mentala verktyg som stärker dig som person för att kunna ta dig ur det här.

Upplägget startar med 10 h fördelade på 4 tillfällen (med 1-3 veckors mellanrum beroende på deltagarnas önskemål). Därefter bestämmer gruppdeltagarna om man vill fortsätta. Mellan träffarna hålls kontakt via email (och även telefon om man vill). Sockerberoendegrupperna är små och därför är det lätt att få ett nära och förtroligt förhållande till övriga deltagare.

 • Första gången träffas vi 3h. Vi diskuterar vad kolhydratberoende är, om olika mat och dess påverkan på blodsockret, hur våra hormoner/hjärnan fungerar när vi är sockerberoende och det blir konkreta tips på vad man äter, handlar och hur man sätter igång sin resa mot ett friskt/sockerabstinent liv. Vi lär också känna varandra och pratar om hur vi upplever matens påverkan. Dessutom får du dina första konkreta verktyg (Alla ska ha samma grundkunskap i bagaget, men tillfället anpassas enligt kunskapsnivån på deltagarna)
 • Andra träffen ses vi 2,5 h. Då fokuserar vi på mentala verktyg som behövs för att gå vidare och hur man kan påverka med andra medel än kosten. Det blir både gemensamma och individuella övningar. Vi följer också upp föregående tillfälle och utbyter erfarenheter om hur det går.
 • Tredje tillfället ses vi 2,5h och fortsätter då vår kunskapsresa om sockerberoende, vad som händer i kroppen, om olika hormoner, och tips och trix. Som vanligt erfarenhetsutbyten mellan deltagarna och tips och idéer. Dessutom arbetar vi med strategier för mer specifika risksituationer som vi hunnit upptäcka den tid vi arbetat tillsammans.
 • Fjärde tillfället ses vi 2h och fortsätter arbeta med strategier och risksituationer. Vi lär oss känna igen olika sorters sug/ cravings och vad de beror på (reaktionen inne i kroppen). Det gör att vi lättare kan förutse och förhindra att de uppkommer
 • Dessutom blir det en hel del annat, beroende på önskemål, specifika problem (och glädjeämnen) som dykt upp och vi hjälper varandra att lösa dem.
 • Mellan gångerna gör vi olika små övningar och under hela tiden (och förhoppningsvis även i framtiden) håller vi alla kontakt via email och telefon, så att man känner att man alltid har någon att kontakta när det känns tufft eller om man vill ha hjälp

Pris: 2495kr. Du kan använda ditt friskvårdsbidrag!

Nästa tillfälle: Inget planerat tillfälle

4Health – Kurser – Kostrådgivning – Föredrag – Malmö & Kåseberga / Ystad

4 svar till Sockerberoende

 1. Pingback: Sockerberoende och självkänsla | 4Health.se by Anna Sparre

 2. Pingback: Vittnesmål från en sockerberoende | 4Health.se by Anna Sparre

 3. Irene skriver:

  Jag var med på din första kurs i sockerberoende, Anna. Det var ett första uppvaknande steg! Sedan dess har detgått bra i perioder, åt skogen emellanåt.
  Jag deltog för några veckor sedan i en intensivkurs i sockerberoende på Valet i Göteborg. (valet.se) Där pratade de väldigt mycket om missbruket, vi är som andra missbrukare. När vi befinner oss i en sockerperiod är det reptilhjärnan som driver oss, den kan man inte resonera med, den har bara ett mål i sikte, SOCKER i olika former.
  Alla som är sockerberoende/missbrukare måste inse missbrukets makt och lära sej hantera detta.
  Kolla gärna på valets hemsida, de jobbar även med andra sorters missbruk.
  På Valet lärde vi oss mycket om, och fick oss serverat, artegen föda.
  Tack för ordet och för många intressanta artiklar om hälsosam och ohälsosam mat /Irene

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>