Ytterligare en studie visar att barn som får lättprodukter blir feta. Den här gången är det småbarn som undersökts.
Det är en fransk studie som undersökt småbarns matvanor vid 10 respektive 24 månaders ålder. Barnen har sedan undersökts när de fyllt 20 år. De som ätit low-fat som småbarn hade mer kroppsfett och även högre serumleptin, dvs mer leptin i blodet, när de vuxit upp. De högre leptinnivåerna ser forskarna som ett tecken på mer leptinresistens.
Man tror att det är så kallade epigenetiska förändringar som uppstår av dessa tidiga matvanor. Epigenetik handlar om hur våra gener uttrycker sig.
Dvs vår medfödda arvsmassa, vårt DNA, bestämmer våra förutsättningar. Den här genuppsättningen kan inte ändras. Men hur generna beter sig kan vi påverka med vår livsstil. Epigenetiken handlar om huruvida särskilda gener ska vara aktiva eller inte.
“Many governmental dietary guidelines recommend full fat milk under age two, but this is ignored by up to two-thirds of parents. Education of parents is needed to alter this pattern. In addition, these data raise the troubling question of whether current recommendations for consumption of low fat milk and other low fat foods after age two also might need additional research to determine if this association with adult overweight/obesity persists after age two.”
http://www.nature.com/ijo/journal/v37/n8/abs/ijo2012185a.html
Lämna ett svar