Under min graviditet testade jag något som kallas basal kroppskännedom. Något jag kan rekommendera alla, även icke-gravida. Det var ett sätt att hitta tillbaka till kroppen och lyssna på den (något vi i vårt stress-samhälle borde träna på var dag). Här har Anna Heiman, sjukgymnast som håller kurser i Basal Kroppskännedom i Malmö och som annars arbetar på Intensivvården på Malmö sjukhus, skrivit ett inlägg om Basal Kroppskännedom. I det här fallet utifrån gravidas perspektiv då det är särskilt viktigt att inför en förlossning lära sig lyssna på och lita på kroppen, men som sagt, det är något som passar alla // Anna Sparre
Att bli gravid och vänta barn är något fantastiskt, något stort, något omvälvande. Under resans gång förändras vi till både kropp och sinne. Många njuter av att vara gravida. En del drabbas betydligt mer av den belastning det innebär för kroppen. De flesta känner glädje och är förväntansfulla inför det nya. En del känner oro både för förlossningen och för rollen som nybliven mamma. De flesta av oss upplever nog en blandning av massa olika känslor.
Att fortsätta träna som gravid har många fördelar. Fysiskt aktiva kvinnor mår bättre, har bättre självkänsla och drabbas mindre ofta av graviditets-och förlossningsdepression. En vältränad bäckenbotten kan ge en snabbare, lättare förlossning.
Den vanligaste sjukskrivningsorsaken under graviditeten är foglossning och ländrygg/bäcken smärta.
Orsaker till foglossning är att graviditetshormoner gör ligament, bindväv o fascia mer elastiska. Bäckenet består av symfysen framtill och de två SI lederna baktill. Man kan ha besvär från någon eller alla fogarna. Den växande magen gör att tyngdpunkten förskjuts. Ofta innebär det en ändrad hållning och större belastning för musklerna. Även stress kan påverka foglossning. Spända muskler runt omkring bidrar givetvis också till smärtan.
Vi vet från studier och klinisk beprövad erfarenhet att stabiliserande träning är ett sätt som kan hjälpa och/eller lindra vid graviditetsrelaterade bäckenbesvär.
En form av stabiliserande träning är Basal Kroppskännedom. Basal Kroppskännedom handlar om hur vi mår, står och går. Att vi verkligen har en bra hållning. Att vi rör oss på ett optimalt sätt, även med våra växande magar. Att vi stärker våra muskler runt mage, rygg och bäcken. Att vi andas rätt och kan slappna av även om vi har det stressigt i vardagen eller har ont.
Basal Kroppskännedom handlar om att hela kroppen hänger ihop, både kropp o själ. Basal kroppskännedom handlar om att bli lite starkare både i kroppen och i vår egen roll som blivande mammor.
En studie visade att samtliga deltagande gravida kvinnor med rygg- och bäckenledsbesvär blev förbättrade och kunde rekommendera andra gravida att prova Basal Kroppskännedom.
Många känner oro inför förlossningen. En del så mycket att de väljer kejsarsnitt. I Växjö infördes därför Basal kroppskännedom som en del av föräldrautbildningen. Målet var att få blivande föräldrar att känna sig säkrare och på så sätt få ner antalet kejsarsnitt. Antalet kejsarsnitt gick inte ner, men däremot upplever de kvinnor som fått utbildningen, förlossningen mer positivt än andra kvinnor.
En ny studie visar att anknytning och beröring påverkar det nyfödda barnets tillväxt. Att knyta an till sitt barn börjar med att vi landar i oss själva, möter oss själva och accepterar oss själva som vi är. Det får vi möjlighet att gör vi när vi övar Basal kroppskännedom.
Basal Kroppskännedom kan Du träna dagligen. Rekommendationen är minst 30 min/pass. Du kan även integrera övandet i din vardag. Hur står du egentligen när du diskar? Hur sitter du på din kontorsstol?
Metoden passar för ett stort antal människor med olika förutsättningar och behov, oavsett om målet är att återställa, bibehålla eller förbättra god hälsa.
Metoden är inspirerad av fransmannen Jacques Dropsy och utvecklades av svenska och norska sjukgymnaster under början av 1980-talet.
Idag används Basal Kroppskännedom i många länder.
Metodens effekt har bekräftats av många studier, doktorsavhandlingar o kliniskt beprövad erfarenhet. Utbildningen består av fem steg. Den är enbart öppen för sjukgymnaster och bedrivs i Sverige av Institutet för Basal Kroppskännedom
Fokus under min kurs Basal Kroppskännedom ligger till stor del på stabiliserande träning, mental närvaro, samarbete och avslappning De fysiska övningarna kopplas till förlossningsarbetet. Deltagarna får med sig övningar hem och till förlossningen som är effektiva men så pass enkla att de kan instruera sin partner att vara delaktig.
Lycka till! // Anna Heiman, sjukgymnast
Här hittar du Anna och hennes kurser, och kan läsa mer om basal kroppskännedom: http://heimanco.se/friskvard/basal-kroppskannedom/
Lämna ett svar