Slowburn innebär långsamma rörelser när du tränar. Tex när du lyfter en vikt så låter du det ta flera sekunder både på upp och nervägen. Detta sätt att träna har blivit populärt de senaste åren och påstås ge många fördelar. Det sägs bl.a. att man kommer åt alla typer av muskelfibrer.
Varför kör jag inte slowburn? Jo, liksom med kost och sömn tror jag att vi är gjorda för att röra oss som vi gjort under evolutionen. Det ligger mycket i det, tex vilket rörelsemönster vi bör träna, men om vi pratar just hastigheten i rörelserna så är det totalt icke-evolutionärt att träna slowburn. Varför skulle man lyfta eller flytta saker i slowmotion? Visserligen går det långsamt ibland om man flyttar något stort och tungt, men det innebär inte att kraften du utövar rörelsen med inte är “snabb” eller vad man ska säga. Dvs ska du flytta en stor stock så trycker du på den allt vad du kan, även om den tar lång tid att förflytta. När du jagar, bygger skydd, plockar ved så gör du det i snabbare rörelser.
Möjligtvis bygger man muskelvolym på detta sätt (slowburn), men om du inte är bodybuilder så tränar du antagligen snarare för att hålla dig hel, frisk och värkfri. Och för att kunna hålla dig rörlig så att du kan göra allt du vill. Då tror jag att en funktionell, evolutionär träning är att föredra framför slowburn.
Magnus says
En fördel med Slowburn, och en av de största anledningarna till varför det rekommenderas att göra rörelsen långsamt, är att det drastiskt minskar skaderisken. Eftersom accelerationen av den vikt man försöker lyfta är långsam, blir också kraften som vikten utövar mot muskler och leder lägre, och därigenom minskar risken för skador.
Ju tröttare man blir, desto mindre behöver man oroa sig för farten i rörelsen och i slutet, under de sista kanske två-tre repetitionerna, tar man i för kung och fosterland och rörelsen kommer ändå utföras långsamt. Det är dessa sista repetitioner som man vill åt eftersom det är de som ger resultat, men man vill komma dit på ett så säkert sätt som möjligt, därav rekommendationen att utföra rörelsen långsamt.
Anna Sparre @ 4health.se says
Det stämmer Magnus och tack för din kommentar. Det minskar skaderisken i själva träningen. Jag tror dock att den stora merparten som vill minska skaderisken utanför själva rörelserna på gymmet – kanske när man utövar en annan sport – bör utföra snabbare rörelser för att likna verkligheten. Men det är som sagt min personliga åsikt. Och det är jättebra att det finns olika sätt att träna på – så länge man hittar det som fungerar bäst för en själv