Vilken sorts mättat fett är vi gjorda för att äta?
Det finns ju inte bara mättat och omättat fett. Dessa är i sin tur indelade i en herrans massa olika fettsyror.
Något som är bra att veta är att det mättade fettet palmitinsyra (palmitic acid) finns väldigt mycket i spannmålsuppfödda djur. Vi åt troligen inte alls så mycket av det under evolutionen som vi gör nu. Lite är viktig för vissa metabola processer, men paleoexperter som Robb Wolf säger att palmitinsyra lätt passerar blod-hjärn-barriären. Där påverkar det bl.a. leptinkänsligheten kortsiktigt, vilket även kan påverka insulinkänsligheten.
Den största källan till palmitinsyra är ändå kolhydrater – de omvandlas till detta fett vid insulinpåslag och inlagring i fettdepåerna.
Vanliga mättade fettsyror i en evolutionär kost är istället den längre fettsyran stearinsyra (stearic acid) som bl.a. finns i djur och kakao, och andra kortkedjade fettsyror som de som finns i kokosfett och i smör.
Så mindre carbs, mer kokosfett och gräsbetande kött!!
Rebecca says
Hej Anna!
Tack för att du spelar in världens bästa hälsopodd, jag lyssnar på varenda avsnitt och tycker du tar upp mycket intressanta och tänkvärda ämnen!
Nu i juletid tänkte jag baka ischoklad och ramlade över ett silvrigt paket kokosfett från Unilever i kyldisken där det stod: Fullhärdat kokosfett i innehållsförteckningen. Är detta bra fett eller hur ska jag förhålla mig till detta kokosfett??
Tack på all inspiration!!
God Jul!