En ny vetenskaplig artikel sammanfattar forskningen inom diabetes och kost. 26 stycken läkare och forskare har tagit fram artikeln tillsammans och de lägger fram argument för att lågkolhydratkost bör vara det första alternativet vid både typ 2- och typ 1-diabetes.
Ralf Sundberg skriver på sin blogg som kommentar till artikeln att: …”fortfarande konstatera att diabetesläkare, diabetessköterskor och dietister inte ändrat praxis, trots att vetenskapligt stöd saknas för de förlegade kostråd som diabetiker ännu får. Värre än så, de diabetiker som själva kunnat konstatera att kolhydratreduktion ger minskat behov av medicinering motarbetas ofta i vården.”
Läs artikeln här:
http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/fulltext
Caroline says
Hej Anna och tack för en helt faaaaaaantastisk podd och blogg!!!
Jag har precis upptäckt dig och nu blivit helt övertygad om att mina aningar varit rätt ang lågkolhydratkost och hälsa! YES! Mitt problem…min sambo har Dibetes typ 1 sen ca 15 år tillbaka (36 år är han idag) och hans läkare rekommenderar mycket mjölk, riskakor, gröt, godis i reserv i kylen om en känning uppkommer. Jag blir så j-vla matt och försöker få honom att inse problemet med hans svajande humör, deppiga perioder och ledvärk. Det här nöter så pass mycket i vår relation så jag vet inte om jag orkar med att vara tillsammans mer. Men två barn tillsammans får mig att försöka tills jag blir blå.
Jag lagade LCHF Mat i två veckor och han mådde jättedåligt. Jag fick då reda på att en diabetes typ 1 person måste ha en liten del kolhydrater i kosten och inte gå helt in i “no carbs”.
Hur fasen ska han gå väga med basinsulinet och måltidsinsulinet i början? Ska vi fasa sakta över till LCHF?
Hur många enheter tar man till en vanlig portion LCHF middag tex? Inget alls? Bara basinsulin?
Du hör ju, frågorna är många!
Stor kram från Carro!
Anna Sparre @ 4health.se says
Hej Carro! Tack snälla för din fina feedback!
Jag har egentligen bara ett enda viktigt råd (VIKTIGT) – byt läkare! Läkaren måste vara involverad i kostförändringarna hos en insulinmedicinerande diabetiker för att det inte ska bli farligt (och för att han inte ska må dåligt). Han har rätt att byta läkare/ gå till en annan / få en second opinion
Han är välkommen till mig för rådgivning, tex via telefon, men det är fortfarande så att han måste ha en läkare involverad. Jag intervjuar tex en undervar läkare i avsnittet som kom idag (55), även om det inte direkt rör diabetes, så rekommenderar jag dig att spela det högt för honom för att visa varför vissa läkare ger helt fel rekommendationer