Jag skrev för några år sen om ketogen kost mot epilepsi. Sedan dess har det blivit allt mer spritt och använt – särskilt i USA. Här kan du se mitt gamla inlägg: https://4health.se/lagkolhydratkost-mot-epilepsi
Då jag nu fått se lite mer i praktiken hur det fungerar tänkte jag kort skriva om det här.
För det första: De flesta blir bättre av att bara se till att ändra kosten själva genom att ta bort kolhydrater och lägga till fett. Det brukar minska anfallsfrekvensen rejält. Men för att bli helt bra krävs många gånger ett exakt mätande och vägande av maten.
De flesta får leva med en kost som har fördelningen 1 del protein och kolhydrater till 3-4 delar fett. Exempelvis kan en måltid för ett barn bestå av 5 gram protein, 4 gram kolhydrater och 30 gram fett. En frukost kan vara en äggröra med smör grädde och knappt ett halvt ägg och så en bit paprika eller några blåbär. Ett mellanmål kan vara feta nötter (macadamia eller paranötter). En lunch kan vara en liten bit kött med mycket smör och grädde utspätt med vatten. återigen en liten bit grönsak eller några bär. Aldrig ett undantag.
Det händer ofta att man kan återgå till en mer vanlig kost igen efter 2-5 år och då vara helt botad. Jag skulle dock rekommendera att man då går ifrån den superstrikta kosten och börjar med att införa mer grönsaker, men behåller en hög fetthalt.
Lämna ett svar