Vetets giftighet går långt bortom gluten, förädling och GMO. Det handlar till stor del om hur vetet är odlat och skördat.
I Usa och vissa andra länder så är rutinen innan skörd att man dränker hela fälten med vete med det supergiftiga ogräsmedlet Roundup.
Roundup används som ett torkande medel på det här sättet och appliceras till fälten 7-10 dagar före skörd. Det här sättet att arbeta har varit modernt sedan 90-talet.
När man exponerar vetet med en giftig kemikalie som glyfosat så producerar det fler frön, vilket leder till tidigare och större skördar. Vetet reagerar som ett slags “sista chansen att garantera artens överlevnad”.
Eftersom vetefälten ofta mognar ojämnt så är detta också ett sätt att jämna till – dvs de mer omogna ställena av fältet jämnas ut och matchar de mogna delarna.
Vetet är inte “Roundup ready” såsom tex soja, så det tål egentligen inte giftet, utan det handlar om att man förgiftar vetet för att få det att producera mer “avkomma” innan det dör
I USA så är det 99% av durumvete och 61-97% av andra sorters vete som hanteras på detta sätt. Men sädesslag som ska användas i öl får inte hanteras så här. Och inte heller bönor och linser.
Konsumenter får på detta sätt i sig av gifterna. Och enligt artikeln så är detta arbetssätt inte bara stort i USA, utan även i Storbritannien. Men vissa europeiska länder förbjuder det, i Holland är tex Roundup helt förbjudet och troligen ska det bli det även i Frankrike.
Se bilden nedan som visar hur väl ökningen av glutenintolerans och användningen av Roundup matchar …. (diagrammet kommer ursprungligen från Journal Interdisciplinary Toxicology).
Medan industrin som producerar Roundup påstår att glyfosat är väldigt lite giftigt för människan så finns det både experter, rapporter och artiklar som säger annorlunda och visar att det förstör fysiologin hos däggdjur
Exempelvis så förstörs en särskild process hos våra goda magbakterier och produktionen av vissa aminosyror störs. Roundup bidrar till leaky gut (vilket kanske kan förklara kopplingen till glutenintolerans och andra autoimmuna sjukdomar)
Glyfosat hindrar också enzymer som är viktiga för kroppens egna avgiftning och bidrar till inflammation (dvs till roten till alla välfärdssjukdomar)
Jag vet inte säkert, men hoppas att detta inte används i Sverige (förtydligande: Round Up används i Sverige, men jag menar att jag inte vet om det används på detta sätt på skördarna. Den Svenska användningen fick jag tips om av en läsare på Facebook och den hittar du mer om här http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Statistik/ForsaldaBKM/forsalda_bkm_2012.pdf). Men vad som inte berättas om i nedan artikel, är också att glyfosat / Roundup förstör våra jordars mikroflora. Dvs vi har nödvändiga bateriefloror inte bara i tarmarna och på huden, utan även i vår jord. Det här är alltså ett problem för hela ekosystemet och vår långsiktiga hälsa även om inte vi specifikt äter detta vete.
Blev tipsad om denna artikel av en kollega:
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/real-reason-for-toxic-wheat-its-not-gluten/
Th.B says
”Den sanna anledningen”
Jaa…,så sant, ni har helt rätt. Skriv bara in hos Annicka Dahlkvist bloog: glyfosat.
Eller Webben ö.h.t.
Men håll i hatten, det kan bli ordentligt åka utav.
Många kunniga kommentarer och initierade följare är det.
Själv ber jag att få återkomma.
Johan Öström says
Hej!
Varför skriva så mycket tokigheter. Varför inte tala med kunniga människor.
Det finns inga kemikalier som kan öka antalet frön med en behandling 7-10 dagar före skörd. Detta görs inte i Sverige. Ät svenskt. I Holland är det förbjudet att använda Roundup icke kommersiellt. Således är det tillåtet att använda Roundup i det holländska jordbruket. Detsamma i Frankrike. Det finns mer men jag nöjer mig med detta. /Johan
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för din input Johan. Då stämmer väl det jag skrev (baserat på en artikel som jag mycket tydligt hänvisar till) dvs att det används i USA på detta sätt?
Jag ser inga felaktigheter i texten, mer än att det då kanske faktiskt används ytterligare – dvs även kommersiellt i tex Holland
Th.B says
Tja.. vad kan man säga…
Om detta med toxiciteten i Roundup/glufosaten har det diskuterats om både länge och noggrant tidigare.
Meningslöst att gå in i ytterligare en långdragen diskussion. Att glufosat är giftigt råder det väl knappast något tvivel om idag. Och Roundup är ett växtgift och det talar väl för sig själv. Dessutom väldigt negativt för fertiliteten hos både djur och människor. (Vilket man talar väldigt tyst om)
Rester av (Växt) bekämpningsmedel har hittats sedan länge i många yt-och grundvatten. Dvs: i vårt dagliga kranvatten. Senast(?) i Skåne, som är en jordbruksregion.
http://www.lu.se/article/skanskt-grundvatten-ar-fororenat
Mia says
Frågan är väl också: hur mycket av den vete som finns på butikshyllorna idag i form av kakor, bröd, pasta, etc kommer från USA? Det står aldrig på förpackningen varifrån ingredienserna kommer. Tror att gluten spelar roll men det att så många plötsligt fått magproblem talar för att det skett något under de senaste 10-15 åren. Varifrån kommer non-celiac sensitivity to wheat? Jag läste den där ursprungliga texten för några månader sedan, hade också läst en kommentar för några år sedan på wheatbelly-bloggen där en bonde beskrev hur han sprutade sina fält innan skörd. No surprise. synd bara att det läcker ut i jorden och vattnet, annars skulle det ju räcka med att man själv undviker att äta just vete.
Anna Sparre @ 4health.se says
Precis så tänkte jag – dvs synd att det inte bara är att undvika vete…
Bengt says
Det används på samma sätt i sverige, men bara för djurfoder. Jag antar det i alla fall eftersom att det finns en dispens för att använda glyfosat.
http://www.svenskafoder.se/?p=30898