Enligt en ny rapport från Jordbruksverket har vi anpassat våra matvanor till kolhydratfattiga dieter.
Den största ökningen av kött i Sverige står kyckling för. Rapporten fokuserar på de mer långsiktiga förändringarna men man kan också se att svenskar har ändrat sina matvanor de senaste åren.
Vi fortsätter generellt öka vår konsumtion av kött, grönsaker, frukt, ost och ägg. Samtidigt minskar konsumtionen av pasta och mjölk. Även konsumtionen av bröd och ris har minskat. Däremot äter vi mer frukt och grönsaker och framför allt matfett.
Regionerna skiljer sig åt. I storstäderna och förortskommuner konsumeras mindre kött men mer grönsaker och alkoholhaltiga drycker än i övriga delar av landet, som andel av livsmedelsutgifterna.
Idag lägger genomsnittssvensken ungefär tolv procent av hushållets utgifter på livsmedel och alkoholfria drycker. 1980 var motsvarande andel 18 procent.
Matvanor nu och då
Köttkonsumption 1960: ca 50 kilo 2013: ca 90 kilo
Ost 1960: ca 8 kilo 2013: ca 20 kilo
Frukt 1960: ca 60 kilo 2013: ca 100 kilo
Grönsaker 1960: ca 30 kilo 2013: ca 80 kilo
Mjölk 1960: ca 170 kilo 2013: ca 90 kilo
Mjöl 1960: ca 90 kilo 2013: ca 60 kilo
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/vara-kostvanor-har-blivit-mer-gi/
Lämna ett svar