I veckan kunde man läsa i Metro om att “Skräpmat kan bli ett beroende”. Det stämmer delvis, men vad är det då i maten som är beroendeframkallande?
Sött och kolhydratrikt betyder ofarligt samt energi, vilket gör att kroppen belönar det. Signalsubstanser i hjärnan, såsom serotonin och dopamin, ger kickar när man äter något sött på samma sätt som droger, särskilt för vissa individer. Det är stor skillnad på kroppens reaktion hos olika personer. Sockerberoende yttrar sig i ett starkt sug efter mer så fort man äter något sött. För vissa handlar det om godis och bullar, medan andra inte ens klarar körsbärstomaters söta smak. Följden blir att man äter hela godispåsen, eller tömmer frysen på kanelbullar, ofta med skuldkänslor som följd.
Har man tendens till beroende så ser man till att inte sätta igång beteendet genom att undvika allt sött. På samma sätt som en drog-/alkoholberoende inte kan ta “bara ett glas”.
Tänk också på att detta inte behöver gälla bara socker och sött, utan även stärkelserika livsmedel såsom bröd.
Tips för den kolhydratberoende:
Skilj på sug och hunger. Är du sugen är det kolhydrater som gäller, är du hungrig går det bra med en bit kyckling. Ta en bit brieost eller liknande livsmedel som är i det närmaste kolhydratfritt (utan kex, marmelad, päron och dylikt)
För att få lite av en söt smak utan att påverka hjärnan med socker – smaksätt med kanel, äkta vaniljpulver (ej vaniljsocker), eller kardemumma.
Tänk på att beroenden av alla slag kan kräva professionell hjälp och, igen, det går inte att göra “ett undantag”
[…] https://4health.se/beroende-av-mat Share this page Tweet about this Email this link Det här inlägget postades i Kost, Vikt och har märkts med etiketterna kolhydrater. Bokmärk permalänken. ← Maten som påverkar klimatet mest […]