En ny studie undersöker tillskott av antioxidanter. I det här fallet jämfördes tillskott av
epikatekin (epicatechin) och quercetin och placebo. Epikatekin finns bl.a. i choklad/kakao och te. Och quercetin finns bl.a. i te, lök, blåbär och de flesta mörkgröna grönsaker
Lite intressant med tanke på den studie på grönt-te-extrakt som jag skrev om häromdagen
Studien var en välgjord kontrollerad blindstudie med placebokontroll. Man tittade på blodkärlens elasticitet, blodfetter, blodtryck, insulinkoncentration, insulinkänslighet, blodsocker och kväveoxid.
Det enda resultat man såg var att epikatekin verkar förbättra insulinkänsligheten något. Ingen annan parameter visade någon skillnad mot placebo, vare sig med quercetin- eller epikatekintillskott.
Så det där med att ta antioxidanttillskott för att förbättra hjärthälsa verkar vara att kasta pengarna i sjön.
Det här betyder ju inte att råvarorna såsom te, kakao och bär är verkningslösa, bara att antioxidanterna i sin extraherade form är det.
Och att epikatekin kanske ändå kan förbättra insulinkänsligheten ger ju oss chokladälskare en anledning att fortsätta äta kakao, trots en del tvivelaktiga effekter av kakao och choklad som jag skrivit om tidigare och pratat om i podcasten. Ett av de nyttigare sätten att få i sig kakao på är i 4Helath ultimate choco punch
Och vill du testa det i naturlig form kan jag tipsa om libbsticka, den ört som är smakförhöjande och växer som ogräs https://4health.se/kryddlandets-ogras-–-nyttigt-och-enkelt som innehåller ungefär 1000% mer quercetin än blåbär…
Lämna ett svar