Jag har lagt upp recept på nyttig pizza tidigare här på bloggen (sök på pizza), men det här är den variant som jag faktiskt använder mig av för att det är enkelt och blir supergott, och för att det faktiskt är riktig mat och inte bara ”nyttiga onyttigheter” 🙂
Egentligen ser jag det själv nog snarare som något att använda om jag är trött på vanlig omelett eller scrambled eggs, för det är en variant på äggpizza. Men en med lyxig smak!
Du behöver till 1 person/ 1 liten stekpanna:
- 3 ägg
- ca 1/4 till 1/2 gul lök
- salt och peppar
- 1/2 tomat
- färsk oregano (jag plockar detta i trädgården, men har man inte det kan man såklart använda torkad oregano och man kan också ersätta det med lite ruccola)
- ca 5 tunna skivor ost
- smör att steka i
- Valfritt: lite lantbuljong i pulverform, serranoskinka, svarta oliver eller annan fyllning
Finhacka hälften av löken och skiva hälften tunt
Fräs den hackade löken i rikligt med smör i pannan på låg värme
Vispa upp äggen med en gaffel i en skål. Om du vill kan du blanda ner en nypa lantbuljong också
Häll äggen på lökhacket i pannan, salta och peppra
Skiva tomaten i tunna skivor och lägg på ”pizzan” i pannan tillsammans med lökskivorna
Strö på färsk oregano
Hyvla ost tunt och bre på ett tunt lager tomatpuré på ostskivorna
Täck ”pizzan” med ostskivorna, lägg dem med omatpurén nedåt, och strö på lite mer oregano som ”dekoration”
Jag brukar inte använda mig av någon extra fyllning, men man kan även lägga på lite serranoskinka eller skivade urkärnade svarta oliver
Höj spisen till medelvärme och ta av ”pizzan” och lägg på tallrik så fort den precis stelnat (dvs inget ägg rinner på något ställe).
Monalisa Älmegran says
Hej!
Min nyttiga pizza består av riven broccoli eller blomkål som blandas med ägg potatismjöl eller bovetemjöl och oregano och lite salt. Smeten plattas ut till en tunn botten och gräddas 5-10 min i 200 gr. Sen på med passerad tomat, röd lök, paprika, vitlök champinjoner och någon ost. Jag brukar riva på lite mozzarella. Ta de grönsaker du vill ha. Sen in i ugnen igen till osten smält. På den färdiga pizzan lägger jag ruccola och kalkon i runna skivor.
Mums med vitkålssallad till!