Stress och psykisk ohälsa under barndomen leder till ökad risk att drabbas av diabetes och hjärtsjukdomar som vuxen enligt en ny studie.
Speciellt sjukdomar som påverkar hjärta och kärl har länge varit sammankopplat med långvarig stress hos vuxna. Nu visar en ny forskningsstudie att även stress under tidiga barndomsår, oavsett om den kvarstår eller inte, leder till en ökad risk för att drabbas av sjukdom vid vuxen ålder.
Det är en grupp amerikanska forskare som har undersökt närmare 7000 britter födda under en och samma vecka år 1958. Personerna deltog alla i ett omfattande hälsoregister där de under ett flertal tillfällen, från sju års ålder tills att de fyllt 42 år, fått svara på frågor relaterat till deras psykiska hälsa och upplevda stress.
Personerna följdes sedan upp och forskarna mätte biomarkörer i deras blod för att ta reda på risken att drabbas av sjukdomar som påverkar hjärtat och ämnesomsättningen. Till dem hör sjukdomar som hjärtinfarkt och diabetes. (notera dock att för att kunna dra en verklig slutsats så skulle man ha behövt se vilka som faktiskt drabbades, inte bara mäta riskfaktorer som man gjort här. Förhoppningsvis kommer en sådan uppföljning av samma personer, men det lär ju ta många år 🙂 )
I analysen tog forskarna hänsyn till faktorer som direkt kan ha en påverkan på hälsan, som till exempel socioekonomiska faktorer, användning av läkemedel och vanor som direkt påverkar hälsan. Bortsett från dessa faktorer kunde man ändå se ett samband mellan stress under barndomsåren och en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar i vuxen ålder.
Studier har tidigare tagit upp risken för att barn som lever i familjer med en hög stressnivå har sämre immunförsvar och är mer mottaglig mot bakterie- och virussjukdomar.
http://content.onlinejacc.org/article.aspx?articleID=2445329
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/stressade-barn-okad-risk-att-bli-sjuka-senare-i-livet
Josef Boberg says
GÅR DET ATT ÄTA SIG FRISK OCH LAGOM VIKTIG ?
Mitt svar på det är ja – därför att med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost = bara ca 20 % av socker och kolhydrater (normalkosten innehåller 60-70 %) – till förmån för mera av animaliskt fett och ekologiskt vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp sedan drygt tre år tillbaka.
Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna = jag har ej ont någonstans och äter inga mediciner – trots att jag är drygt 74 år LivsErfaren.
Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.
Jag köper numera också företrädesvis sådant som är ekologiskt odlat = sådant som ej är gödslat med rötslam, konstgödsel och ej är sprutat med bekämpningsmedel.
Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.