Forskare redogör i en ny studie hur goda bakterier, som till exempel vissa stammar av E. Coli (ja, E. Coli gör gott på rätt ställe i tarmen, även om det inte är så bra att ha i dricksvattnet 🙂 ), använder sig av ett speciellt enzym för att utvinna ett ovanligt socker som finns i gröna bladgrönsaker.
Vi vill försöka göda de goda bakterierna, så att de tar upp en stor del av tarmfloran och på så sätt hindrar dåliga, patogena, bakterier från att ta över. Därför är det alltså bra, kanske rent av nödvändigt, för vår hälsa att vi äter gröna bladgrönsaker
Varje år producerar gröna bladgrönsaker, som till exempel spenat, en stor mängd av sockret SQ (Sulfoquinovose). När vi äter grönsakerna får vi i oss av det här sockret – som vi inte tar upp i tunntarmen – och som de goda tarmbakterierna förbrukar som energi. För att bryta ner sockret använder de goda bakterierna enzymet YihQ. Enzymet YihQ finns i vanliga E.coli-bakterier.
Den viktiga beståndsdelen i det här sockret i bladgrönsaker, är svavel. Svavel är normalt en beståndsdel i proteiner. Sockret SQ är den enda sockermolekylen som innehåller svavel. När bakterierna bryter ner svavel kommer det tillbaka ut i naturen innan det sedan återanvänds av en annan organism. Den här upptäckten avslutar ett 50 år gammalt mysterium som kretsat kring hur det livsviktiga ämnet svavel används och återanvänds av levande organismer.
Forskarna säger också att det är möjligt att använda kunskapen om enzymet till att utveckla antibiotika mot skadliga stammar av patogena bakterier som till exempel salmonella, samtidigt som resten av tarmfloran lämnas oberörd.
Läs mer på tema tarmflora via taggen microbiome
http://www.nature.com/nchembio/journal/vaop/ncurrent/full/nchembio.2023.html
http://phys.org/news/2016-02-sweet-discovery-leafy-greens-key.html
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-mar-din-mage-bra-av-bladgronsaker
Lämna ett svar