Vad är stevia?
Stevia är en ört som länge använts i Sydamerika. Växterna innehåller glykosider som är upp till 300 gånger sötare än socker, och den används därför som sötningsmedel. Den är tillåten i Japan, Australien, Nya Zeeland, Brasilien, Frankrike Schweiz, USA och Mexico. På senare tid har den blivit allt vanligare i Europa, men det har varit svårt att få den godkänd, mycket pga. den sockertunga livsmedelsindustrins inflytande. Nu har dock Coca cola sötning med stevia på gång under varumärket Rebiana, och USA har godkänt örten för vissa sorters användning. Trots att den inte är godkänd överallt, går det att få tag på den online. Då i form av ett vitt pulver.
Fördelarna är att det är ett naturligt sötningsmedel som länge använts både i Sydamerika, och även i Japan de senaste 30 åren. Det påverkar inte blodsocker och insulin så som socker. Dock är det trots detta svårt att förutspå eventuella biverkningar eftersom den traditionellt använts i små mängder som en naturlig ört, inte i massindustri för att söta läsk mm. Jag skulle ändå tro att det är ett bättre val än aspartam och dylikt.
Jag har själv testat stevia och skulle kunna tänka mig att använda det sällan och i små mängder när konsistens inte har betydelse. Eftersom man använder så små mängder är det svårt att ersätta socker t.ex. vid bakning.
Kirstie says
Prövade göra chokladbollar typ LCHF med kokos och lite stevia strö. Uppskattades även av “sockerbrukare”
Skrivit recept på min sida: http://dalaglitter.com eller http://lchf.tk
Jag rullade dem även i en blandning av kokos, skalade sesamfrön oc lite strössel. Den lilla mängd socker som strösselkornen gav är obetydlig. Gjorde små bollar så receptet kan räcka till 30 små bollar.
Hälsning Kirste
Anna Sparre @ 4health.se says
Tack för tipset Kirstie! Själv sötar jag med honung eller malda stevialöv (grönt pulver). Alla former av stevia som säljs är för kemikaliespäckade för min del. Antingen är det lite stevia och för mycket annat, allt från sockeralkoholer (tex i steviaströ) till maltodextrin (dvs snabba kolhydrater). Eller, även om man köper ren stevia (steviaglukosider) så är framställningen tveksam. För att få det vita pulvret ur den gröna växten kan det tex gå till så här (det finns nog äen skonsammare sätt, men hur man kan garantera det vet jag inte):
Stevialöven blandas med 50-60 graders hett vatten i två till tre gånger innan de torkas.
Extraktion av de söta ämnena sker med lösningsmedel. Löven blandas med butanol eller isubutanol eller med bensen, kloroform eller hexan. Filtrering sker genom pressning vilket ger en fastare massa. Förändring av konsistensen sker med hjälp av metanol i en hartsprocess. Under kylning formas steviolglukosid-kristaller, vilka separeras från vatten genom tvätt med alkohol i form av metanol. Därefter rening, separation och filtrering samt sterilisering genom upphettning.
Men i ditt tips kunde man ju strunta i stevian och bara söta med kokos, så det låter toppen 🙂
Kirstie says
Oj, vilken process, kommer inte att köpa Steviaströ mer. Tack för info! Akaciahonung kanske är bättre? Eller är fruktoshalten för hög? Men mängden spelar väl också en viss roll. Må Gott!