Personer kommer ofta till mig för att få kostråd, och kan ibland bli förvånade när jag börjar med att fråga om de är utomhus på dagarna, hur och när de sover etc.
Varför gör jag det? Det är saker som på ett mycket tydligt sätt styr dina hormoner. Och hormonerna styr ju i stort sett allt – fettinlagring, fertilitet, mående osv.
Nu visar även en ny stor kartläggning av människors vanor att dagsljus och sol ökar dina chanser till en god natts sömn. Genom en mobilapp har forskare samlat in data om människors sömnvanor från hundra olika länder världen över. Forskarna tittade på ålder, kön, mängden ljus, och hemland för att se hur det påverkade den mängd sömn som användarna fick.
Är du en medelålders man som spenderar mycket tid inomhus så tillhör du den grupp som generellt har sämst sovbeteende i världen.
De som tillbringar mycket tid i solen lägger sig tidigare och vaknar senare jämfört med de som är inomhus hela dagarna. När vi är i solljus ställer hjärnan in sig på vaket tillstånd, producerar mer serotonin och trycker undan hormoner som gör oss trötta, melatonin. När vi sedan kommer in på kvällen, så omvandlas serotonin till melatonin, vi får en stark dos melatonin och blir naturligt trötta.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/solljuset-hjalper-dig-att-sova
Kristin Wärme says
Hej Anna! Jag och många andra med olika former av utmattning sover ju mycket på dagen, ibland många timmar i sträck. Jag gör det för att jag måste, har sovit på dagen i över tio år, ibland bara en timme, ibland flera. Funderar på hur denna sömn påverkar kortisolnivåer, binjurar, ämnesomsättning. Vet du något om detta? Kortisolkurvan borde ju bli modifierad, eller? Jag blir piggare när det är ljust ute, men kan ändå oftast inte klara av en hel dag utan att sova.
/Kristin